What about GREY??

In het Ateliergebouw Baztille aan de Rokkeveenseweg te Zoetermeer, opende de solotentoonstelling van Haagse beeldend kunstenaar Petra Wiek met de titel What about Grey.

2015_IMG_8474_what_about_GREY_a_(10)

Arno van Roosmalen, directeur Stroom Den Haag, opende de tentoonstelling en vroeg aan de kunstenares waarom dit grijs? Het antwoord was direct en droog: “Er was een pot grijze lak over. En dat vormde de aanleiding om het eerste werk grijs te schilderen.” In dit proces, realiseerde Wiek, was dat als je meerdere objecten voorziet van die grijze kleur, dat de uitwerking daarvan was de essentie van het voorwerp naar vorm kwam. Het is immers ontdaan van afleidende kleuren (een uitwerking die in Facadism in Nest, 2014, ook zeker naar voren kwam in het zwart-witte partijtje).

2015_IMG_8474_what_about_GREY_a_(3)

Haar antwoord impliceert wellicht een impulsief besluit, maar Petra Wiek heeft ruim anderhalf jaar besteed aan deze tentoonstelling die objecten, installaties en foto’s bevat.  De tentoonstelling snijdt op inhoudelijk vlak maatschappelijke thema’s aan, zoals exploitatie van kinderen, fysiek- en mentaal misbruik. Zij geeft vilein commentaar op verhoudingen en relaties in de samenleving; vaak doordrongen van ironie met absurdistische wendingen, maar zeker ook cynisch.

2015_IMG_8474_what_about_GREY_a_(6)

IMG_8482'what about Galerieruimte

In de expositieruimte is een grote grijze kast pontificaal in de ruimte geplaatst. In deze kast liggen of staan 27 objecten, waar sommigen oplossen in het grijs van de kast, springen andere voorwerpen juist eruit. Een voorbeeld hiervan is het groothoofdig object met samengevouwen handen; het lijkt een religieuze houding aan te nemen en het ziet er fijntjes uit. Door de rust die het object uitstraalt zou je bijna gaan fluisteren. Wat typerend is voor Wiek is dat het werk is ontstaan uit oude en afgedankte materialen, maar ontdaan van hun kleur waardoor zij, in combinatie met onderwerp, een bijna spirituele uitstraling krijgen die tot stilte manen.

IMG_8495 what about in de gang

2015_IMG_8474_what_about_GREY_a_(1)

Een ander object tref ik in een van de gangen; het is een installatie waarbij een tent ondersteboven aan het plafond hangt. Op het grijze zeil van de tent staan de woorden “NO ROOM”, een uitspraak die in combinatie met de op zijn kop gezette tent appelleert aan het beeld van de vele bootvluchtelingen en de immigranten die al dan niet de toegang tot vele landen wordt ontzegd. Daar tegenover aan de wand hangt een grijs schilderij waarop een grote, verlaten vergadertafel te zien is. Het lijkt op een onderbuikgevoel in te spelen – zeker met de beelden van verdronken vluchtelingen op ons netvlies – dat er een beeld wordt gecreëerd/vastgesteld dat er geen plek is voor vluchtelingen.

Petra Wiek – What About Grey is tot en met 10 mei van donderdag tot en met zondag van 13:00 tot 18:00 te bezoeken in Ateliergebouw Baztille in Zoetermeer.

Dit artikel is een gastbijdrage van Robert Verhaaf.