Topp&Dubio plaatsen diamant in Haagse binnenstad

Vrijdag 26 september zal het Haagse kunstenaarsduo Topp & Dubio een diamant installeren in de drukste winkelstraat van Den Haag. Het is onderdeel van het kunstwerk ‘How to steal a diamond’ dat vrijdagavond wordt gepresenteerd tijdens Hoogtij, de eerste editie van de culturele rondgang van Den Haag in het nieuwe seizoen.

De diamant wordt geplaatst in een afgesloten vitrine op de hoek van de Grote Marktstraat en de Raamstraat. De binnenzijde van de vitrine is bekleed met groen fluweel waarin de diamant met spotlights wordt uitgelicht. “Het werk wordt permanent bewaakt door een beveiligingscamera, maar we hebben geen idee van wie deze camera is”, aldus de kunstenaars. “We hebben zelf ook wel enkele veiligheidsmaatregelen genomen waarvan er sommigen functioneren en anderen niet. Het werk is beveiligd en kwetsbaar tegelijk. Voor ons is de waarde van het kunstwerk groter dan de steen, maar we laten het aan de voorbijganger over om er zich zelf een mening over te vormen. Het werk is niet alleen bedoeld voor kunstliefhebbers, maar ook voor winkelend publiek, vandalen, beveiligers en dieven.”

Topp & Dubio tonen hun werk regelmatig in de stedelijke openbare ruimte en vragen zich met dit werk af van wie de openbare ruimte is en hoe we er gebruik van kunnen en mogen maken. “We hebben dus geen toestemming gevraagd om het werk te mogen plaatsen en zullen dus ook niet klagen wanneer anderen er respectloos mee om zullen gaan. Het is in alle opzichten een openbaar project en we gaan er van uit dat alles wat er vrijdagavond kan gebeuren op beveiligingsbeelden zal worden vastgelegd.”

De kunstenaars gaan zelf vrijdagavond verschillende kunstlocaties uit het Hoogtij programma bezoeken. En regelmatig zullen ze terugkeren naar de Grote Markstraat om te zien of de diamant er nog is en om met het aanwezige publiek in gesprek gaan.