Willen we niet allemaal gelukkig zijn?

Willen we niet allemaal gelukkig zijn?
Installation view : Francesco Russo, 'Stabilità', 2012, oil and pigments on canvas, 150 x 100 cm en Mariëlle Soons, 'The Revolution', 2020, oil on canvas, 160 x 110 cm en 'Sweet Night Raga', 2017, oil on canvas, 165 x 110 cm. Courtesy the artists and Galerie Annette De Keyser.

De galerie van Annette De Keyser bestaat 30 jaar. Ze bewandelt geen platgetreden paden en legt een uniek parcours af. Wat zij doet, gaat voorbij woorden. Het is een uitnodiging om te voelen en je op te laden. De Keyser zet kunst in om een betere wereld te creëren en die begint bij jezelf.

Het werk van negen kunstenaars is samengebracht in de galerieruimte. Het zijn nieuwe en eerdere getoonde werken van kunstenaars waarmee Annette De Keyser samenwerkt. Ze selecteert de kunstwerken op basis van hun resonantie. Alles wat bestaat, heeft een trillingsfrequentie. Het is een natuurkundig verschijnsel. Iedere bouwsteen heeft een eigen trilling kan een ander deeltje mee doen trillen. De resonantie van de getoonde kunstwerken versterkt De Keyser door ‘songs of source’, geluidsopnames van haar stem. “Ik zet de energie en frequentie van de kunstwerken om in klank. Er ontstaat een resonantie van de kunstwerken met elkaar en met de klank van mijn stem.” De kleuren, het licht, de composities en het gezang creëren een gevoel van rust en warmte. De galerieruimte fungeert als een cocon die de bezoeker omhult. We verlaten even de drukte die ons dagelijks omringt. Het is een plek om te ervaren, los van onze denkpatronen.

Willen we niet allemaal gelukkig zijn?
Installation view : Fiamma Diletta Cremonese, 'Connessione I + Connessione II' , 2022, oil on canvas, 2x 100 x 60 cm en 'Cambiamanento', 2023, oil on canvas, 80 x 60 cm en 'Ombre di Luce', 2023, oil on canvas, 120 x 100 cm. Courtesy the artists and Galerie Annette De Keyser.

Voorbereiding

“De eerste vijftien jaar waren belangrijk voor mijn persoonlijk groeiproces”, duidt De Keyser. “Ik wil focussen op wat ik nu doe met mijn galerie. Mijn missie is eerlijke en authentieke kunst tonen. Ik bied een platform aan kunstenaars die uitdrukken wat ze willen en radicaal zichzelf kunnen zijn. Als een kunstenaar trends volgt of invult wat de markt vraagt, kan ik niets met het werk. Ik ben op zoek naar kunst en kunstenaars waarmee ik resoneer. De groep kunstenaars waarmee ik samenwerk hebben een hoge frequentie. Hun kunst is positief en harmonisch. Het is een intense samenwerking. We zijn een team met een cirkelstructuur en iedereen heeft zijn aandeel.”

De Keyser heeft een galerie voor actuele kunst, zonder commercieel te zijn. “De nadruk ligt steeds op de kunst en trouw blijven aan jezelf. Elke kunstenaar bevindt zich in een groeiproces, waar al dan niet toonbaar werk uitkomt. Soms maken ze een sleutelwerk, wat nodig is om een volgend te maken. Dat kunnen we niet verkopen. Er is geen druk naar productie of verkoop. De kunstenaar bepaalt zelf het ritme, zodat er veel ruimte is voor experimenteren en reflectie. Sinds 2013 neem ik niet meer deel aan beurzen omdat het werk dat ik vertegenwoordig de markt niet bevestigt. Er zijn wel trouwe verzamelaars die interesse hebben in het werk. Zonder verkoop, kan je als galerie niet blijven bestaan. Mijn voordeel is dat ik van in het begin mijn eigen pand heb.”

Willen we niet allemaal gelukkig zijn?
Oliviero Rainaldi, 'Conversazioni', 2016, plaster, 50 x 49 x 24 cm. Courtesy the artists and Galerie Annette De Keyser.

Energetisch

Geleidelijk aan toont De Keyser enkel nog positief energetisch geladen kunst. “Het gaat om de kleuren, het licht en het geluid voelen”, benadrukt ze. “Wat raakt jouw ziel en opent het hart? Wat pakt jou? Waarmee resoneer je? Wat ervaar je? Welke emoties lokt het uit? Als je daar tijd voor neemt en je ervoor openstelt, brengt je dat dichter bij jezelf. Je voelt wie je bent en je gaat naar de essentie van leven. Wat er gebeurt, hangt af van je eigen gevoeligheid. Durf je te voelen?”

De Keyser is ook ‘sound healer’. Met haar stem gebruikt ze de trillingsfrequenties van geluid om het welzijn van iemand of de planeet te bevorderen. “Sinds de galerie 25 jaar bestaat, combineer ik kunst en ‘sound healing’. In 2007 organiseerde ik al een eerste ‘resonance room’. Sinds 2017 noem ik al mijn tentoonstellingen ‘resonance rooms’. Ik breng daarmee telkens een combinatie van licht, kleur en geluid. Ik bied het werk van zo veel mogelijk kunstenaars aan uit de vaste groep waarmee ik werk. De getoonde kunstwerken hebben een verschillende frequentie en energie. Door een waaier aan positieve energie aan te bieden, is er misschien één werk waar de bezoeker zich toe aangetrokken voelt of iets aan heeft. Eens de selectie en opstelling klopt, kan een tentoonstelling lang duren. Het gaat om de ervaring. Ik ben niet afhankelijk van snelheid en materialiteit. Het gaat over het onzichtbare en tijd nemen. Vandaar dat ik sinds de ‘resonance rooms’ slechts twee tentoonstellingen per jaar doe. Misschien is zelf één per jaar al genoeg.”

Willen we niet allemaal gelukkig zijn?
Installation view : ManfreDu Schu, 'BodyMindPower, Fist of Embodiment/The Thinking', 2014, oil and pencil on canvas, 70 x 50 cm en 'BodyMindPower, “You are…”, 2015, oil and pencil on canvas, 70 x 50 cm en 'BodyMindPower, “Hand left”, 2014, oil and pencil on canvas, 50 x 40 cm en 'BodyMindPower, Skelettbewegung/Verkürzung', 2014, oil and pencil on canvas, 50 x 40 cm. Courtesy the artists and Galerie Annette De Keyser.

Harmonie

De Keyser kiest voor diversiteit in media. Dat gaat van schilderijen, sculpturen, digitale composities tot installaties. De getoonde werken zijn tijdloos en geven de transparantie van alles weer. Er bevindt zich nog veel meer achter het beeld. Het zichtbare is slechts een deel van veel meer wat we niet zien. De ene kunstenaar toont dat met figuratief en de andere met abstract werk. Een knap voorbeeld zijn de Italiaanse kunstenaar Francesco Russo en Nederlandse kunstenares Mariëlle Soons. Ze werken in een gelijkaardig kleurenpalet en gebruiken soms dezelfde vormen. Russo maakt abstracte geometrische schilderijen en Soons schildert landschappen. De Keyser bracht hun werk al samen in de eerste ‘resonance room’. Ook nu toont ze een aantal van hun werken. Die vormen een harmonieus geheel. “Ik toon wat ik belangrijk vind. Eens het te zien is, laat ik het los. Ik heb geen behoefte aan goedkeuring of geen angst voor afwijzing. Je kan iets met een werk of niet.”

We spreken elkaar in de bureauruimte van haar galerie. Na een tijdje overvalt me plots een overweldigend gevoel. Ik probeer me verder te concentreren op ons gesprek. Hoe langer hoe meer gaat mijn aandacht naar de kunstwerken die achter De Keyser aan de muur hangen. Het zijn digitale composities van de Duitse kunstenaar Nassermann. Hij maakte de composities tijdens de COVID-19-pandemie. Drukke patronen leiden naar een lichtpunt. Zijn werk fungeert als venster, zuigt me ernaar toe en spreekt mijn zintuigen aan. Hoewel ik tijdens ons gesprek geen bewuste aandacht aan zijn werk schenk, zwelt een kolkend gevoel aan. Hoe meer ik ernaar kijk, hoe heftiger het wordt. Ik voel me draaierig en heb nood aan een pauze.

Willen we niet allemaal gelukkig zijn?
Nassermann, 'N99', 2018, digital composition, 80 x 64, ed. 2/3.Courtesy the artists and Galerie Annette De Keyser.

Nieuw

“De voorbije dertig jaar waren nodig om een fundament op te bouwen en een platform te creëren”, aldus De Keyser. “De galerie biedt een eiland van rust en vrede in deze chaotische wereld. Er is overvloedig vanuit ratio, macht en materialisme gehandeld en te weinig vanuit het hart en gevoel. Stilaan is er meer aandacht voor het vrouwelijke, het zachte en de stille communicatie. Negativiteit en cynisme maken plaats voor positiviteit en respect. Ik voel dat ik nu met mijn galerie opnieuw kan starten. De wereld verandert. Het is een boeiende periode. Er heerst zo veel chaos. Daaruit kan enkel iets nieuws ontstaan. Daarnaast is er bij bezoekers stilaan meer openheid en minder weerstand om voelen toe te laten. Iedereen is welkom en ik dring niets op. Met de ‘resonance rooms’ bied ik hulpmiddelen voor transformatie. Je bepaalt zelf of je er iets mee doet. Als mensen op zoek gaan naar een groeiproces, oplossingen of veranderingen, kunnen ze hier terecht. Je krijgt wat je nodig hebt. Het gaat over de ervaring. Daarom ben ik ook open op afspraak. Wanneer emoties heftig zijn, moet daar ruimte voor zijn en mogen andere bezoekers dat niet verstoren.”

De Keyser past ook ‘sound healing’ toe. Dat zijn private sessies. Haar stem zet de energie en frequentie van de bezoeker om in klank. De kracht van het lied en de emoties die het uitlokt, laten me niet onbewogen. Het voelt bevrijdend.

Willen we niet allemaal gelukkig zijn?
Lotte Vanhamel, 'Time Warp', 2023, acryl on wood, 122 x 185 cm.Courtesy the artists and Galerie Annette De Keyser.

Voelen

“Ik ben steeds zelf aanwezig in de galerie om de bezoekers te ontmoeten”, zegt De Keyser. “Werken zijn spiegels. Het is boeiend wat bezoekers eruit halen en waarom. Ik hou van het contact met de bezoekers.” Woorden schieten tekort voor wat zich hier afspeelt. Rationaliseren en vastzetten in concepten is niet waar het hier om gaat. Het gaat om al voelend communiceren. Ik voel warmte door mijn lichaam stromen, al mijn cellen trillen. Het is een onbeschrijflijk gevoel. “Iedereen heeft een frequentie”, duidt De Keyser. “Als je in contact komt met een hogere frequentie kan je geneigd zijn om daarop in te tunen.”

Er is veel pijn en verdriet. Dat voelen we bij onszelf en mekaar. We willen allemaal gelukkig zijn en het is voor iedereen een zoektocht om geluk te vinden. De Keyser brengt met haar galerie positiviteit en zachtheid. “De nieuwe wereld steunt op rechtvaardigheid, liefde en gelijkwaardigheid. Met de galerie bied ik ruimte voor deze waarden en zet ik me in om een nieuwe wereld te creëren. Vervreemding van jezelf en jouw omgeving, maakt plaats voor contact met jouw gevoelens en de essentie van wie je bent. Ik breng hier kunst die harmoniseert en je oplaadt. Met de kracht van kunst creëren we hier een opbeurende ruimte, een plek om te ademen.”

Tot 22 juni 2024, ‘30 years for a better world, resonance room 10’ met werk van Fiamma Diletta Cremonese, Louis De Cordier, Nils Erik Gjerdevik, Nassermann, Oliviero Rainaldi, Francesco Russo, ManfreDu Schu, Mariëlle Soons, Lotte Vanhamel. Open op zaterdag van 14-18u of van ma – vrij op afspraak, annette@annettedekeyser.com.