Ukrainian Outlines for 2024

or the downfall of the Proud Russian Army

Kunstenaar Niek Verschoor is geïnteresseerd in geweld en haar invloed op onze ‘condition humaine’. In het verleden zocht hij het conflict zelf op, bijvoorbeeld door een kunstwerk te maken in Uruzgan, Afghanistan waar het Nederlandse leger van 2006 tot en met 2010 een vredesoperatie uitvoerde. Maar met de Russische inval in Oekraïne 2022 komt het militaire geweld naar ons toe en is het van dagelijkse invloed op onze nieuwvoorziening en daarmee op onze oriëntatie op de wereld.

Remember Serhiy, Maxim and Anastasia @ Neck of the Woods, Rotterdam

Met het voortduren van de oorlog in Oekraïne neemt het gevoel van onmacht steeds verder toe. foto. Het enige dat je als beeldend kunstenaar kan doen is in je werk is reageren op de gebeurtenissen. Verschoor heeft dat de afgelopen twee jaar in verschillende tentoonstellingen in Rotterdam en Amsterdam proberen te doen (zie links onderaan).

Inmiddels heeft het ook geleid tot een kleurboek waarin we de gewenste situatie voor Oekraïne zelf kunnen invullen. De bedoeling is dat het als multiple gedeeld wordt en op die manier bij de juiste personen terecht komt.

Hierbij enkele pagina’s uit ‘Ukrainian Outlines for 2024 – or the downfall of the Proud Russian Army’.

Je kunt het kleurbook hier downloaden.