Kunstenaars samen voor en met Oekraïne

De dramatische ontwikkelingen in Oekraïne gaan zo snel, dat ook kunstenaars zich genoodzaakt voelen zich te bezinnen op hun maatschappelijke rol. Voor de Haagse Oekraïense kunstenaar Sophia Bulgakova was het meteen duidelijk dat alle middelen moeten worden ingezet om het Oekraïense volk te steunen in hun strijd voor behoud van hun land. Binnen een dag na de Russische invasie werd besloten een benefietavond te organiseren, een samenwerking met The Grey Space in the Middle.

Kunstenaars samen voor en met Oekraïne
...in the middle: Anton Shebetko - We Were Here, 2018

Afgelopen donderdag was het zover. The Grey Space stroomt vol met kunstenaars uit Oekraïne. Maar we zien ook kunstenaars en activisten uit Belarus die op deze plek een half jaar geleden met een tentoonstelling reageerden op de dramatische situatie in hùn moederland. De internationale ontwikkelingen gaan zo snel dat de Minsk protesten al weer ver weg lijken. Gelukkig zien we ook veel Haagse kunstenaars en anderen die deze actie willen ondersteunen en het contact met Oekraïners willen onderhouden. Er wordt dan ook veel gesproken, de aanwezigen hebben elkaar veel te vertellen.

Christopher Pugmire & Sophia Bulgakova

Ik schuif aan bij kunstenaar Nikolay Karabinovych uit Odessa, die nu in Brussel woont en in Gent aan het HISK studeerde. Hij heeft dagelijks contact met bevriende kunstenaars in Kyiv. We eten samen borsjtsj en kasha, die door organisator Sophia Bulgakova met een groep vrijwilligers is klaargemaakt. Er is gekookt voor 150 mensen, maar nog belangrijker is dat we bij elkaar zijn. De behoefte om iets concreets te doen is groot. Hoewel de dagelijkse nieuwsberichten natuurlijk van uur tot uur in de gaten worden gehouden, is het ook fijn om de focus te kunnen verleggen naar een positieve actie die mensen kan verenigen en daarmee een eind maakt aan het machteloos toezien. Opgeven is geen optie.

Kunstenaars samen voor en met Oekraïne
Sophia Bulgakova dankt alle kunstenaars en aanwezigen voor hun support

Met veel energie en saamhorigheid is er een tentoonstelling ontstaan met werk van een tiental Oekraïense kunstenaars, waarvan een deel nog in Oekraïne verblijft. Er worden video’s vertoond en er is veel grafisch werk met een politieke lading, impliciet of expliciet. Met als meest duidelijk slogan: ‘Hallo Putin, we wachten op je in Den Haag.’ En er is een VR-opstelling waarbij we kunnen wandelen in een fictief landschap in Rozsypne, het dorp dat licht bij de plek waar de MH17 is neergestort. Ook de LGBT+ community laat van zich horen. Putin heeft al veel eerder onschuldige mensen tot vijand verklaard. De wereld heeft de recente aanval op Oekraïne misschien niet zien aankomen, maar de Oekraïners wisten al veel langer veel beter. De tentoonstelling wijst ons ook daar op. Daarbij worden er ansichtkaarten, foto’s en posters verkocht en is er een kledingboetiek. De opbrengsten van de avond gaan naar het Ukraine Humanitarian Fund en United Help Ukraine.

Aleksandra Kadzevich - How is it there?
Aleksandra Kadzevich - I don't want
Mariia Ponomarova - Good Boy, 2020
Kunstenaars samen voor en met Oekraïne
Yuliia Elyas, Dzyga
Lisa Weeda & Nienke Huitenga-Broeren - Rozsypne VR, 2019
Anton Shebetko
Anna Zvyagintseva, Luch

We sluiten af met een optreden van German Popov die elektronische muziek combineert met de klanken van een traditionele Oekraïense fluit. Het optreden vindt plaats in de kelder, de veiligste plek in de stad.

Kunstenaars samen voor en met Oekraïne
German Popov (OMFO)

Ukraine Fundraiser met werk van Sophia Bulgakova, Yuliia Elyas, Dmytro Fedorenko (Kotra), Nienke Huitenga-Broeren + Lisa Weeda (Rozsypne VR)Aleksandra Kadzevich, Nikolay Karabinovych, Anna Khvyl (unwavemenot), Andrey Kiritchenko, Harri Kraivets, Yarema Malaschuk + Roman Himey, OMFO (German Popov), Mariia Ponomarova, Anton Shebetko, Kateryna Snizhko, V4W.ENKO and Anna Zvyagintseva.

Prints van Karolina Uskakovych, Stefa Bodnia, Nelli Serzanowa, Katerina Motyleva, Christopher Pugmire, Kateryna Snizhko, Nikolay Karabinovych en anderen.