Defy the Status Quo from a Bulgarian perspective

Terwijl de meeste locaties voor hedendaagse kunst in Nederland inmiddels aan hun zomerslaap zijn begonnen, komt het kleine Æther Haga in Den Haag met een spontane tentoonstelling van jonge kunstenaars uit Bulgarije. De opening is op maandagavond en toch druk bezocht. Kennelijk er is nog voldoende publiek dat zich niet wil neerleggen bij de culturele siësta die zomer heet.

Defy the Status Quo from a Bulgarian perspective
Nevelin IvanovÆ

Æther Haga is een initiatief van Marie Civikov en Voin de Voin, die tevens de samensteller is van de huidige tentoonstelling. Æther is een semi-permanente dialoog tussen Den Haag en Sofia waar een tentoonstellingsruimte met dezelfde naam bestaat. De Haagse Æther tentoonstellingen vinden plaats in het atelier van Marie Civikov op steenworp afstand van het Binnenhof. De huidige tentoonstelling is de tweede aflevering van een project dat startte bij Doza Gallery in Sofia, waar vorige maand de eerste presentatie plaats vond.

Gergana Ivanova

Met de tentoonstelling ‘Defy the Status Quo’ zoekt curator Voin de Voin naar alternatieve en wellicht meer activistische manieren om met de huidige crisissituatie om te gaan. De aanhoudende politieke instabiliteit zorgt er voor dat bestuurders niet in staat zijn om de meest urgente problemen aan te pakken en op te lossen. Met als gevolg dat burgers steeds vaker bij zichzelf te rade moeten om dingen in beweging te krijgen. Voor deze tentoonstelling zijn 28 jonge Bulgaarse kunstenaars uitgenodigd om mee te denken en hun gedachten te delen middels een enkel werk. Veel kunstenaars grijpen terug naar hun directe omgeving zoals de familie waartoe zij behoren. In die familiale setting is ook plaats voor wapens en militaire geschiedenissen. Veel beelden zijn ingetogen, sober en bevatten zwart-wit fotografie uit familiealbums. Het veroorzaakt ook een enigszins nostalgisch gevoel, en het besef dat de status quo al in de 20e eeuw is begonnen en dat het einde van de impasse voorlopig nog niet in zicht is.

Denitsa Gorgieva
Slava George
Defy the Status Quo from a Bulgarian perspective
Georgie Shishkin
Yoanna Laskova
Diana Bunkin
Gloriya Avgust (met de curator in speigelbeeld)
Defy the Status Quo from a Bulgarian perspective
Nikola Tsvetanov
Mitch Bezounek
Gabriel Pendov
Gergana Ivanova (detail)
Vanessa Miteva

Defy the Status Quo is nog te zien tot en met 30 juli 2023 bij Æther Haga, Denneweg 26 (in het Lissabon complex) in Den Haag.

Dagelijks te bezoeken van 15.00 – 19.00 uur.

Het eerste deel van Defy the Status Quo vond in juni plaats in Doza Gallery in Sofia, Bulgarije.