Rietveld Graduation Show 2023

Als een van de laatsten in de serie bezoeken we in Amsterdam de Graduation Show van de Gerrit Rietveld Academie. Ook hier sluipen we door het hele gebouw om de eindpresentaties van de ruim 160 afstuderende beeldend kunstenaars en ontwerpers te bezoeken.

Rietveld Graduation Show 2023

Net als op de KABK in Den Haag is de binnenplaats een plek van samenkomst en ontspanning. Maar er zijn ook enkele kunstwerken te vinden, waaronder een maanlander en een aangelegde tuin. Het meeste werk vinden we echter in de lokalen.

Rietveld Graduation Show 2023
Pepijn de Kock

Maar na ruim een uur rondkijken valt toch een belangrijk verschil op. Daar waar de presentaties op de academie in Den Haag heel erg verzorgd zijn en een goede inkijk geven in de projecten en resultaten van de kunstenaars, maakt de Graduation Show op de Rietveld een slordige indruk. Met moeite vinden we de namen van de exposanten en er zijn nauwelijks introducerende teksten te vinden of nadere informatie over de projecten. De afstudeerders moeten het blijkbaar zelf uitzoeken en velen slagen er nog niet in om zich te presenteren voor een publiek. Ook zijn de afstuderende kunstenaars minder aanspreekbaar dan we gewend zijn. Meestal zit men in een hoekje onder elkaar en is er geen behoefte aan contact met vreemden.

Layla Gijsen

Behalve de algehele presentatie maakt ook het werk zelf vaak een onaffe indruk. ‘Gevoel’ is veelvoorkomend thema in de werken, maar relatief veel werk komt weinig volwassen of doordacht over. Presentaties zijn soms zo mager of slordig dat de inhoud of kwaliteit er van maar moeilijk doorkomt. Uiteraard zijn er uitzonderingen en komen we ook interessante werken tegen. Maar in het algemeen wordt de beschikbare ruimte niet naar de eigen hand gezet. Ondanks het feit dat het geen gemakkelijk gebouw is voor tentoonstellingen bekruipt regelmatig het gevoel dat met enkele ingrepen het werk beter tot haar recht komt of echt ‘site-specific’ wordt.

De afdeling Grafisch Ontwerpen lijkt jaren achter te lopen op de ontwikkelingen. We komen er veel collages tegen en gestencilde boekjes, die ook 40 jaar geleden gemaakt konden zijn. En zelfs hier zijn veel displays gemaakt van haastig in elkaar getimmerd resthout.

Regelmatig heb ik het gevoel naar een tussentijdse beoordeling te kijken in plaats van naar een eindpresentatie ter afronding van de studie. Misschien zijn de verwachtingen te hoog of is het ‘de anarchistisch geest van de Rietveld’ die er nog rond waart. Wel leuk is dat veel publicaties en andere multiples van de studenten in een centrale ruimte te koop worden aangeboden.

Léna Serdjebi

In een van de gangen vang ik een telefoongesprek op waarin een jongen vertelt dat de show op de KABK veel beter was. Ik besluit het groepje aan te spreken in de veronderstelling dat zij in Den Haag zijn afgestudeerd. Maar het blijken afstudeerders van de Minerva Academie in Groningen en ze hebben al verschillende shows bezocht. Ze zijn wel enigszins onder de indruk van de kwantiteit maar zeker niet van de kwaliteit van de werken op de Rietveld. De show van Minerva was veel kleiner en meer opgezet als een groepstentoonstelling (zie ons beeldverslag van vorige week). We wensen elkaar nog veel kijkplezier. Op de bovenverdiepingen van het gebouw wordt het bij ‘Fine Art’ wel wat beter, maar een gevoel van teleurstelling kan helaas niet meer worden weggenomen.

Gelukkig kunnen we nog door naar het gebouw van het Sandberg Instituut aan de overkant van het binnenplein (verslag morgen).

Hierbij een verzameling visuele indrukken…

Michal Dawid
Mingrui Jiang
Rietveld Graduation Show 2023
Tomás
Elle van Baaren
Rietveld Graduation Show 2023
Rebekka Bank
Marlies Neugebauer
Rietveld Graduation Show 2023
Fashion department
Fleur van Heezik
Ruben Janssen
Rietveld Graduation Show 2023
The Waiting Room van Vera Lelie
Eve Boontje
Martijn Looper
Klara Debeljak - A Documentary On Documentary
Tobias Mud
Rietveld Graduation Show 2023
Maëlla Tocaben
Sanna Rink
Rietveld Graduation Show 2023
Lucas Huikeshoven
Joanna van Halteren
Yawen Fu
Lente Oosterhuis
Ada Jochimsen
Rietveld Graduation Show 2023
Nikola Woudstra
Sojin Lee
Darya Akkerman
Pien Overing en Bert McLean
Rietveld Graduation Show 2023
Tijmen Steenvoorden
Jette Kelholt
Tom Dulou
Camille Desclerc
Aske Hvitved
Hippolyte Godest