Open Studios Jan van Eyck

 

 

Van 23 tot en met 25 juni zijn praktisch alle ruimtes van de Van Eyck academie, van atelier tot houtbewerkingsmachine-opslagruimte weer open voor publiek. De postacademie voor kunst, vormgeving en reflectie biedt residenties aan internationale kunstenaars, curatoren, architecten, schrijvers en ontwerpers. Dit lange weekend presenteren alle deelnemers hun artistiek onderzoek, werk en ideeën.

Een beeldverslag van de rondgang door de academie, waar aandacht voor natuur, ruimtes gevuld met multidisciplinaire  installaties en werkplaats- achtige settings opvallen:

Reetu Sattar verbeeldt de kloof tussen het leven van (textiel-)fabrieksarbeiders en dat van de mensen die hun goederen afnemen.
In de installatie hangen handdoeken met daarop gezeefdrukte foto's van handen van arbeiders in Bangladesh.
Open Studios Jan van Eyck
Yornel J. Martinez Elías De imaginaire tuin van Yornel is een langlopend project waarin hij onder meer in Cuba met de gemeenschap aldaar de tuin van schrijfster Dulce Maria Loynaz opnieuw aanplant en zo cultureel erfgoed in ere herstelt.
sata taas is een collectief, een "netwerk van verhalen, herinneringen, dromen, speculatieve ficties, affecten, gevoeligheden en gedachten...
...dat zich baseert op een idee van relationaliteit dat verankerd is in inheemse manieren van weten, zijn en doen".
Open Studios Jan van Eyck
Night scented flower I&II Ananda Serné Ananda is de writer in residence van de academie. Ze werkt multidisciplinair, maakte onder meer wandkleden die refereren aan een nachtvlinder die in 1947 als eerste software bug is bestempeld.
Het audiowerk van Muslin Brothers -de naam van het modeontwerpers duo Tamar Levit en Yaen Levi- heeft kledingstukken, gesprekken, gevonden en gemaakte objecten als bouwstenen.
Open Studios Jan van Eyck
AZ OOR
Kateryna Berlova: Film Honeymoon, een roadmovie over een bruidstaart die door Praag rolt op een skateboard. The Date, over hoe een oudere man zijn dagen vult.
Beide films gaan op hun eigen, soms humoristische manier over de kwetsbaarheid van het leven.
Open Studios Jan van Eyck
Rose Nordin brengt een eerbetoon aan een verzameling antropologische teksten Malay Magic van Walter S. Skeet uit 1900 waarin traditionele animistiche magische praktijken in Maleisíe zijn vastgelegd.
Cristina Flores Pescorán transformeert de ruimte tot een genezingsaltaar en reflecteert op de moderne geneeskunde.
Open Studios Jan van Eyck
Maud van den Beuken doet onderzoek naar watermanagement waarbij ze nauw samenwerkt met deskundigen uit andere velden.
Anastasia Eggers vertelt in Brexit Herring over de veranderende dynamiek in de haringvisserij na het vertrek van het Verenigd Konkrijk uit de EU
Open Studios Jan van Eyck
Hye-Joo Jun richt haar aandacht op biologische hulpbronnen en de wijze waarop platnensoorten nationale grenzen overschrijden. Plantaardige producten zo stelt ze, zijn vaak onderworpen aan menselijke sturing en regulering
Ekatarina Volkova & Julien Thomas anticiperen op veranderende wolkenlandschappen.
De dia’s tonen beelden van landkaarten waarop alle wolken zijn weggeretoucheerd, en waar de schaduw van de wolk nog wel te zien is.
Open Studios Jan van Eyck
Caroline Sarneel schildert het gevoel of besef dat we deel uitmaken van iets groters dan onszelf, iets dat we nooit kunnen bevatten.

De Open Studio’s zijn te bezoeken tot en met zondag 25 juni 2023 bij Jan van Eyck Academie, Academieplein 1 in Maastricht.