Rietveld Graduation Show 2023 – part 2

Rietveld Graduation Show 2023 – part 2
Sara Elzinga

Het vervolg van de rondgang door de Gerrit Rietveld Academie Graduation Show vindt plaats in het nieuwe Benthem Crouwel gebouw, waar normaliter het Sandberg Instituut in is gevestigd.

Door onoplettendheid (of door de warmte en vermoeidheid) gaan we er dan ook maar automatisch van uit dat hier de presentaties van de masteropleiding plaatsvinden. Of ligt het aan de presentaties zelf, die helderder en meer uitgesproken zijn dan in het hoofdgebouw? In ieder geval blijkt onze interpretatie een vergissing, want de show van het Sandberg Instituut vond al een maand eerder plaats.

Rietveld Graduation Show 2023 – part 2
Sara Elzinga

Op de onderste en de bovenste verdiepingen van het gebouw zijn nu de werken te zien van studenten van VAV – moving image (= de audiovisuele afdeling van de voltijdbachelor) en DOGtime (= deeltijdopleiding). Het valt soms niet mee om alle afdelingen uit elkaar te houden, ook omdat kunstenaars zich steeds vaker van verschillende technieken en media bedienen en onderzoek een steeds grotere plaats deel in de studie in neemt.

Na wat teleurstellende ervaringen in het hoofdgebouw, leven we hier weer helemaal op met de licht ontregelende videolezing van Martina Laruffa, een imponerend wandkleed van Fanja Bouts, constructieve tekstuele ingrepen van Hannah Zeeman, een meeslepend videowerk van Surim Kim of de visuele abstracte lichtprojectiepoëzie van Sara Pezzolesi (die nog beter werkt zonder tekst).

Hierbij een impressie in beelden.

Martina Laruffa
...lezing over plaats, positie en perspectief
L.S. Eager
Lena Serdjebi
Rietveld Graduation Show 2023 – part 2
Fanja Bouts
Hannah Zeeman binnen...
...en buiten
Rietveld Graduation Show 2023 – part 2
Sofia Fernandez Blanco
Rietveld Graduation Show 2023 – part 2
Surim Kim
Eva van Velzen
Rietveld Graduation Show 2023 – part 2
Melody Raven
Rachel Walker-Konno
Kristijan Radaković
Rietveld Graduation Show 2023 – part 2
Dorin Budusan
Sara Pezzolesi
Rietveld Graduation Show 2023 – part 2
Dimme van Harten
Rietveld Graduation Show 2023 – part 2
Albert Rask

Tot slot sluiten we graag af met het uitzicht vanaf de 7e verdieping van het gebouw. Behalve zicht op het hoofdgebouw biedt het een interessant perspectief op de kleurrijke collectie academische afvalbakken, de snel oprukkende Zuidas, en het optreden van een familiefeestje in het parkje naast de academie.

Rietveld Graduation Show 2023 – part 2