OPEN CALL BETWEEN REALITIES / DEADLINE 28 FEBRUARI

Van 17 t/m 28 juni 2015 vindt in Praag de vierjaarlijkse wereldtentoonstelling voor Performance Design and Space plaats: de PQ 2015. Meer dan zestig landen en vele ontwerpers en makers uit de hele wereld zijn present. Tal van activiteiten worden door de PQ georganiseerd rondom deze presentaties.

PS_logo

Het Platform-Scenography (P-S) is de initiator en organisator van de Nederlandse landeninzending. P-S heeft een multi-disciplinair team van curatoren samengesteld door Sanne Danz (scenograaf), Lotte Goos (scenograaf), Sigrid Merx (dramaturg), Iris Schutten (schrijver/architect) en Ester van de Wiel (ontwerper publieke ruimte) te vragen als curator voor deze inzending. Dit team heeft het projectplan Between Realities ontwikkeld.

Voor dit plan zijn zij op zoek naar scenografen en ontwerpers.

Between Realities: Fight, Flee, Shelter, Negotiate or Surrender. De Nederlandse presentatie vind je straks niet in een tentoonstelling van bestaand werk in een expositie-ruimte, wij gaan op expeditie in de publieke ruimte van Praag omdat we denken dat de openbare ruimte scenografen en designers kan inspireren en voeden in hun denken over ensceneren en ontwerpen. In de openbare ruimte zijn we omringd door een hoeveelheid aan realiteiten van kunst, commercie en vermaak tot politiek, geschiedenis en dagelijkse leefpraktijken. Ieder met zijn eigen tegenstrijdigheden, spanningsvelden, mogelijkheden en onmogelijkheden. Wij denken dat scenografen en designers de gevoeligheid, het inzicht en de tools hebben om deze complexe realiteit kritisch te bekijken en bevragen. Maar hoe doorgronden, ontmantelen, verdraaien, kantelen, ontregelen of zij de publieke ruimte precies? Kortom, hoe kunnen zij haar werking zichtbaar maken of veranderen?

De Nederlandse inzending voor de PQ is één grote, tiendaagse operatie waarin we op zoek zijn naar antwoorden op die vraag. Daarom zijn we op zoek naar deelnemers die bereid zijn zich ter plekke in de complexe realiteit van de stad Praag te storten; scenografen en ontwerpers die zich met hun eigen blik en tools kritisch verhouden tot één van de vele realiteiten die we in deze of andere grote steden kunnen tegenkomen, en die dit willen delen met elkaar en een publiek.

Meedoen aan de Nederlandse inzending kan op 2 manieren:

 • je gaat mee als cartograaf. Een cartograaf verkent één van de realiteiten in de publieke ruimte en brengt deze vanuit een persoonlijke en kritische vraag en volgens eigen methodes in kaart; je observaties maak je zichtbaar voor een publiek.
 • je gaat mee als interventionist. Een interventionist grijpt vanuit een persoonlijke en kritische blik in in één van de realiteiten van de publieke ruimte, en maakt deze daarmee op nieuwe wijze ervaarbaar voor anderen.

Kaders:

 • Er is plek voor 5 cartografen en 5 interventies.
 • Een interventie kan door meer dan 1 persoon worden uitgevoerd.
 • Je hebt in Praag 3 à 4 dagen de tijd om je onderzoek, interventie of verslag uit te voeren.
 • Je neemt zelf je materialen en benodigde techniek mee; houd er rekening mee dat er geen stroomvoorziengen zijn en dat er geen technische ondersteuning is.
 • Je bent bereid om in Praag met collega’s in discussie te gaan over je eigen project en dat van anderen.
 • Reis en verblijf worden vergoed volgens afspraak
 • Er is een bescheiden dagvergoeding (ca. 200 euro p/dag).
 • Je hebt een Nederlands paspoort of verblijfsvergunning
 • Je bent geen student meer

Aanmelden:

Aanmelden kan tot uiterlijk 28 februari door een voorstel van maximaal 1 A4 tekst als PDF bijlage te sturen naar opencall@platform-scenography.nl. Stuur in die mail ook je naam, werkterrein, adresgegevens en telefoonnummer.Geef daarbij duidelijk aan of je als cartograaf of als interventionist mee wil gaan. Meer informatie over de inhoudelijke uitgangspunten vind je hier. Het voorstel moet zich nadrukkelijk verhouden tot de inhoudelijke kaders. Daarnaast moet het voorstel een beeld geven van de ‘tools’ of manier van werken die je in de publieke ruimte in wil zetten. Hiervoor mag ondersteunend beeldmateriaal worden bijgevoegd, met maximaal 5 beelden binnen dezelfde PDF of een link naar maximaal 3 minuten videomateriaal.