Baileybrug – Harold de Bree

Baileybrug - Harold de Bree

Mocht je het gemist hebben: afgelopen zaterdag is de legendarische Baileybrug van de Haagse kunstenaar Harold de Bree op de vijver voor het Gemeentemuseum Den Haag bij wijze van performance ingestort. Er ontstond een vuurzee op de bodem van de brug en met een grote klap liet de kunstenaar zijn werk instorten. Hiermee heeft hij een nieuw beeld gecreëerd, een sculptuur met een emotionele of zelfs beangstigende uitstraling.

Er gaat een geest uitdrijvende kracht uit van de kunstenaar die zijn eigen werk vernietigt, als een hedendaagse iconoclast. Deze sculptuur van Harold de Bree is een reconstructie van de beroemde baileybrug; een van oorsprong militaire brug die eenvoudig en ook alleen met mankracht over een rivier gebouwd kan worden. De Bree bouwde zijn baileybrug ter gelegenheid van de Manifesta 2007 in Bolzano en kreeg daarmee destijds veel internationale aandacht.
De vijver voor het Gemeentemuseum was volgens de kunstenaar de ideale locatie, het verfijnde Berlage gebouw vormt een contrast met de ruwe materialen van het kunstwerk.

Foto’s zijn beschikbaar gesteld door Gemeentemuseum Den Haag