Vers Bloed, expositie in HKK

Vers Bloed, expositie in HKK

Zaterdag 14 Januari 2012, opent om 17.00 uur de expositie getiteld “ Vers Bloed “. Een expositie met werk van leden van de Haagse Kunstkring die gedurende het afgelopen jaar lid werden. De titel zou misschien kunnen afschrikken maar het is geenszins een gewelddadige aangelegenheid. Het is tevens de eerste presentatie waarmee de Haagse Kunstkring de spits afbijt in 2012.

Er hangt heel veel en zeer uiteenlopend werk zoals tekeningen, schilderijen, ontwerpen en videopresentaties. Zo zijn er schilderijen van Günther Borst, waarbij het thema Landschap duidelijk tot uitdrukking komt. Met een enigszins impressionistische benadering. Het landschappelijke maar dan vanuit een andere invalshoek betreft de schilderijen van Jaap Kuijpers, welke ook flink van afmetingen zijn. In zijn laatste werken zie je vooral een luchtige benadering door de frisse kleurexpressie.

Van een heel andere orde zijn de werken van Alik Assatrian, poëtisch maar toch ook wel met een vrolijke kwinkslag, zoals het werk ‘ de bruiloft ‘. De schilderijen van Lizan van Dijk, zijn min of meer te typeren als materie-schilderijen. Lizan toont hier figuratief werk en een enkel abstract doek.

De werken op papier van Frans Velthuizen zijn duidelijk van de hand van de vormgever. In dezelfde ruimte is ook werk van Carlijn van Vlijmen, eveneens vormgever, de hier getoonde werken worden opgenomen in haar uit te geven boek. Fraaie tekeningen of zijn het illustraties of toch nog meer aquarellen? Fragiel. Daar staan de enigszins zware werken van Klaas Sans tegenover. Schilderijen die gemaakt zijn met een tamelijk klassieke hand.

De meer hedendaagse presentatie van beeldende kunst is in handen van Carla Graft. Een drietal naast elkaar geplaatste video presentaties. Aanvankelijk dacht ik iets te zien wat me deed denken aan Icarus. Daartegenover een video op tv-scherm te zien van een ‘ vertellende man ‘.

De kunstenaar Rob van Doeselaar brengt een soort compilatie van ‘ bewegende ‘ tv- en internet-beelden ‘ maar dan stilstaand. Een kleurrijke samenstelling ‘ portretten ‘. Tekeningen op groot formaat zijn er van Peter van Sambeek. Een geweldig verstild landschap van een wuivend korenveld. En wat een monnikenwerk. Daarnaast het uitbundige drieluik van Tineke Vulto. Even verderop is er de tedere weergave van de kersenboom. De oorsprong van deze werken beslaan een lange geschiedenis. Informatie daaromtrent ligt ter inzage.

De expositie duurt tot en met 7 Februari 2012

Zazou, 13 Januari 2012