Covid-19 raamexposities voor lange winteravonden

De stad is weer leeg en stil. Dus we kunnen, net als tijdens de eerste lockdown, weer heimelijk de straat op, het liefst in de avonduren. Verschillende kunstinitiatieven spelen in op nieuwe situatie door exposities in te richten die vanaf de straat te zien zijn. Hierbij een overzicht van wat er in Den Haag achter het glas te ontdekken valt. Het licht in de duisternis.

WINDOW ♥ LAB @ Trixie

Covid-19 raamexposities voor lange winteravonden
Sophia Bulgakova en Katarina Petrović

Trixie toont de komende winter enkele raamexposities met werk van Trixie deelnemers onder de noemer WINDOW ♥ LAB.

Sophia Bulgakova en Katarina Petrović bijten het spits af met een duopresentatie. Obviously Red // Accidently Purple is een minimalistische lichtcompositie van Sophia Bulgakova waarmee zij de lege projectruimte van Trixie in een voortdurende toestand van flux omtovert. Katarina Petrović heeft een verticale monitor in de etalage geplaatst dat tot doel heeft om de teksten uit de Bijbel met behulp van de Oxford English Dictionary om te zetten in negatieve poëzie. De beschrijving is cryptisch. Negative Poetry Machine Algorithm laat vooralsnog een titelanimatie zien, dus het precies werkt is voor ons als voorbijganger nog even een raadsel. Wellicht kunnen we later meer te weten komen via de website.

• Trixie, Scheldestraat 1, Den Haag

 

Leslie Nagel & Rosa @ Maldoror Gallery

Maldoror Gallery nodigt al sinds 2017 professionele kunstenaars uit om een dialoog aan te gaan met kunstenaars met een GZZ-achtergrond. Leslie Nagel vond haar expositiedate Rosa bij Atelier De Kunstvlieg, waar kunstzinnige dagbesteding wordt geboden aan mensen met een verstandelijke, lichamelijke of sociaal-emotionele beperking. De kronkelige vibrerende draadsculpturen van Leslie Nagel laten zich goed combineren met de met teksten doorwerkte tekeningen van Rosa.

• Maldoror Galerie, Wagenstraat 123, Den Haag

Leslie Nagel
Rosa

Unstable Matter Situations @ HOK Gallery

Covid-19 raamexposities voor lange winteravonden
Unstable Matter Situations

Bij HOK Gallery is de installatie ‘If I said you had a beautiful theory, would you hold it against me?’ van Topp & Dubio te zien. Het bestaat uit Unstable Matter Situations, een verzameling kleine problematische associatieve installaties die op meervoudige wijze refereren aan de problemen van onze tijd.

De tentoonstelling werd op vrijdag 27 november geopend met de installatie van een satellietwerk op de Mauritskade zelf. De problematische sculptuur leidde op maandagmorgen tot een wegafzetting nadat de politie de explosieve opruimingsdienst bleek te hebben ingeschakeld om het werk te inspecteren.

De tentoonstelling resulteerde ook in een PROBLEEM TOP 2000, een twee uur durende programma op Radio Tonka waarin Topp & Dubio alle urgente problemen op een rijtje hebben gezet. De uitzending is nog te beluisteren als podcast.

Dankzij verschillende problemen (waarvan de Covid-19 er een is) is de tentoonstelling met twee weken ingekort en nog tot 24 december te bekijken (en te betreden op afspraak). HOK Gallery zal de Mauritskade daarna verlaten om volgend jaar in een nieuwe vorm terug te komen als kunstpodium zonder vaste woon- of verblijfplaats.

• HOK Gallery, Mauritskade 77, Den Haag

Topp & Dubio

Catinka Kersten @ De Spelonk

Covid-19 raamexposities voor lange winteravonden

Een nieuw Haags initiatief is De Spelonk, een pas opgeleverde ‘white cube’ ruimte aan de Valkenboslaan. De eerste tentoonstelling Come to me when thou hast seen the elephants dance loopt inmiddels op z’n eind, maar de volgende staat al op het programma. Catinka Kersten heeft drie zachte olifanten in de ruimte te rusten gelegd die van de ruimte een kalmerende werking doet uitgaan. Aan de gevel van het pand hangen de kunstenaarsvlaggen van Four Flags, een van de kunstinitiatieven uit de eerste coronagolf, waarover we eerder schreven.

• De Spelonk, Valkenboslaan 74, Den Haag

Covid-19 raamexposities voor lange winteravonden
Catinka Kersten

Floating Observations @ Paper Art & Design Gallery

Tenslotte kun je nog langs bij Paper Art & Design Gallery. Daar is de tentoonstelling Zwevende Waarnemingen te bekijken, met collages van Danièle Knirim waarin springen figuren hun vrije val beleven. EN in de tegenoverliggende etalage liggen de resultaten van het H.E.R.B.S. paper project waarin eigenhandig vervaardigd papier worden ‘geverfd’ met behulp van verschillende kruiden zoals rozemarijn en salie.

• Paper Art & Design, Weimarstraat 56, Den Haag

Danièle Knirim
H.E.R.B.S. paper project