Hoogtij #72 – de ronde van Den Haag

Vier maal per jaar kun je via Hoogtij kennis nemen van het hedendaagse kunstaanbod in de Haagse binnenstad. Het is een laagdrempelige manier om de kunstlocaties in de binnenstad te verkennen. Boeren, Burgers en Buitenlui kunnen er een indruk krijgen van actuele kunst zoals die wordt getoond in galeries, kunstenaarsinitiatieven, ‘pop-up spaces’, projectruimtes en andere instellingen voor hedendaagse kunst. In de eerste Hoogtij editie van 2023 proberen we weer eens een royaal overzicht te geven van het programma. Hoewel alle locaties op dezelfde avond zijn bezocht, spreiden we onze visuele indrukken over twee artikelen, die in twee opeenvolgende dagen worden gepubliceerd. Doseren is tenslotte ook een kunst.

Peinture Fraîche @ Galerie Maurits van de Laar

Lotte van Lieshout
Tobias Lengkeek

Terwijl de laatste natte sneeuw van deze winter naar beneden dwarrelt, haasten we ons naar de startlocatie op de Toussaintkade. Niet voor niets is Galerie Maurits van de Laar de startlocatie voor de eerste Hoogtij vrijdagavond in 2023. De galerie is begin dit jaar verhuisd naar deze nieuwe ruimere locatie waar voorheen PARTS Projects was gevestigd. Ook de vele rondleidingen die in het kader van Hoogtij worden georganiseerd beginnen hier. Voor alle bezoekers is er ook een kop soep beschikbaar en de tentoonstelling Peinture Fraîche met schilderijen van Andrea Freckmann, Tobias Lengkeek, Lotte van Lieshout, Erik Pape, Ronald Versloot, Peter Vos, kunstenaars uit de vaste stal van de galerie.


Weird Angles @ Quartair

Hoogtij #72 – de ronde van Den Haag
Gerco de Ruiter (links) en Thom Vink (rechts)

Bij Quartair zien we een gecombineerde video projectie van Gerco de Ruiter en Thom Vink. Daarnaast is Radio Tonka aanwezig met DJ’s dsrpturs, Dj Margarita, 4/4 en Robber. We vallen ook in een performance van Zethera Elektrika die probeert om onze veronderstelde angst voor elektromagnetische velden weg te nemen. Aan het eind van de avond zal hier ook de Hoogtij ‘after party’ plaatsvinden.

Zethera Elektrika

Positions: Elsewheres @ Stroom Den Haag

Hoogtij #72 – de ronde van Den Haag
Anastastija (Nastija) Kiake

Stroom presenteert opnieuw een thematische tentoonstelling waarin een maatschappelijke onderwerp worden aangekaart. Deze keer gaat het over burgerschap en wordt het thema verkent met werk van Andrius Arutiunian, Louis Braddock Clarke en Zuzanna Zgierska, Iliada Charalambous, Narges Mohammadi en Anastastija (Nastija) Kiake. Met name de videoprojecties van de laatste blijven bij.

Louis Braddock Clarke en Zuzanna Zgierska
Narges Mohammadi (achter) en Iliada Charalambous (voor)

A Plump Mouthfull @ Sis Josip Galerie

Hoogtij #72 – de ronde van Den Haag
Ania Yilmaz

A Plump Mouthful Is een duopresentatie met werk van Ania Yilmaz en Isabelle Nair-Lacheta dat het begrip ‘vrouwelijkheid’ nog eens onder de loep nemen aan de hand van tekeningen en een installatie waarin augmented real videobeelden zijn verwerkt die met behulp van een app kunnen worden geactiveerd.

Hoogtij #72 – de ronde van Den Haag
Isabelle Nair-Lacheta

Mischa Stig en Daniel Dmyszewicz @ Maldoror Galerie

Hoogtij #72 – de ronde van Den Haag

Maldoror vervolgt haar reeks etalage-exposities waarin een dialoog wordt gevoerd tussen twee kunstenaars die respectievelijk een academische kunstopleiding dan wel enige hulp in de geestelijke gezondheidszorg hebben ontvangen. In dit geval hangen de schilderijen van Mischa Stig in een wandschildering van Daniel Dmyszewicz.

Size matters @ Refunc

Refunc is weer terug als pleisterplaats voor hen die even op adem willen komen of hun hoofd willen ‘resetten’. De installatie in de smalle steeg aan het Spui is deze keer gewijd aan schaalvergroting en -verkleining en combineert alle mogelijke materialen en media met een gastvrij onthaal.

Hoogtij #72 – de ronde van Den Haag

The insincere charm of things @ The Balcony

Hoogtij #72 – de ronde van Den Haag
Marcel Broodthaers documentatie

Bij The Balcony zijn kleine tentoonstellingen te zien waarin enkele jonge hedendaagse kunstenaars worden gelinkt aan een bekende figuur uit de unstgeschiedenis. Dit keer is Marcel Broodthaers het uitgangspunt en zien daarbij we enkele werken van Aline Bouvy en Louis Randaxhe, die net als Broodthaers een vorm van reproductie hanteren in hun praktijk en oog hebben voor geschiedenis. Tegelijkertijd viert The Balcony haar 5-jarig bestaan met een speech en de uitgave van enkele nieuwe kunstenaarsedities.

Aline Bouvy
Louis Randaxhe
Hoogtij #72 – de ronde van Den Haag
de speech

Kino Night: Rosalind Nashashibi @ Page Not Found

Hoogtij #72 – de ronde van Den Haag

De kunstboekwinkel Page Not Found bestaat ook 5 jaar en toont in haar projectruimte een film van Rosalind Nashashibi waarin een narratief over een ruimteschip de hoofdrol speelt. Naast de filmavond is een selectie van drukwerk rond de praktijk van de kunstenaar te zien.

En dan is er nog een derde kuntspodium dat haar 5 jarig bestaan viert tijdens Hoogtij#72. Maar …ism project space, dat gewoonlijk ook deelneemt aan het evenement, viert het moment door eens een keer niet mee te doen met de kunstroute. In plaats daarvan deelt zij een videoregistratie van de laatste Hoogtij deelname afgelopen november en zal zij de volgende editie weer aansluiten.

Hoogtij kent een lange geschiedenis en begon als Haagse Rondgang in 1998. Deze geschiedenis is eerder ter gelegenheid van de 60e editie van Hoogtij uitgebreid beschreven op Jegens & Tevens en via onderstaande links te bekijken.