10x Platforms in Athene

Na twee digitale jaren is Platforms Project voor haar 10e editie terug met een volledig fysieke uitvoering van deze internationale beurs voor onafhankelijke kunstenaarsinitiatieven. En ook dit jaar reisden er weer verschillende Nederlandse initiatieven naar Athene om nieuw werk of projecten te tonen.

10x Platforms in Athene
EX-MÊKH

Met de initiatieven EX-MÊKH, Topp & Dubio, artplatform | elsewhere en het kersverse Straße der kollektiven Kunst was Den Haag goed vertegenwoordigd op Platforms. Daarnaast vormden Greylight Projects uit Heerlen/Brussel en het online initiatief intermission museum of art uit Amsterdam/New York de andere Nederlandse inbreng. In totaal zijn er meer dan 60 initiatieven uit 25 landen die zich presenteren in Nikos Kessanlis Exhibition Hall, dat in 2017 dienst deed als tentoonstellingshal voor Documenta 14. In vier dagen tijd trekken er bijna 25.000 bezoekers voorbij aan de verschillende stands op de beurs.

De drie leden van EX-MÊKH presenteren zich met een samengesteld papieren werk dat tevens dienst doet als coulissen voor een video waarin zij een vergelijkbare houten beursstand in de natuur hebben gebouwd. De video Scenes From A Wormhole toont een collectie eerder uitgevoerde performatieve werken waardoor een zeker ‘Droste effect’ plaatsvindt.

Eliza Reszka @ Straße der kollektiven Kunst
Basti Kuhz @ Straße der kollektiven Kunst
Basti Kuhz @ Straße der kollektiven Kunst

Het voor de gelegenheid opgerichte Straße der kollektiven Kunst brengt enkele jonge kunstenaars samen die op het eerste gezicht weinig raakvlakken hebben, maar wel allemaal in Den Haag wonen. Met een Poolse, Duitse en Nederlandse achtergrond zoeken de kunstenaars hun weg naar collectiviteit. De ervaringen op Platforms worden meegenomen naar een vervolg.

10x Platforms in Athene
Lucas van Eeden @ Straße der kollektiven Kunst
10x Platforms in Athene
Topp & Dubio

Topp & Dubio gebruiken persoonlijke elementen en ervaringen als onderdeel van een onaffe totaalinstallatie met de titel ‘I am under contract, get me out of here’. In gesprek en interactie met het publiek komt het narratief tot stand dat de onderdelen aaneenrijgt. Doordat de helft van het duo vlak voor de opening van Platforms door Covid werd geveld, komt het ‘project in progress’ gedeeltelijk tot uitvoering. Maar ook die onvoorziene omstandigheid sluit naadloos aan op het concept en de aanleiding van het project.

Topp & Dubio
Greylight Projects (Heerlen, Brussel)
Liliane Freiermuth @ Greylight Projects

Greylight Projects laat zich vooral zien in een video van gerealiseerde projecten en een wel zeer algemene tekstbeschrijving van het initiatief. Over de doelen of achtergronden van hun deelname worden we niet veel wijzer.

Liesbeth Bos & Liesbeth van Woerden @ artplatform | elsewhere
Marianne Duif @ artplatform | elsewhere

De leden van artplatform | elsewhere hebben ieder voor zich een gastkunstenaar uitgenodigd om het bereik te vergroten, maar de werken worden nog steeds individueel gegroepeerd en gepresenteerd.

intermission museum of art (Amsterdam, New York)
Autobiographical Systems (Athens, Greece)

Het online initiatief intermission museum of art koppelt kunstenaars aan elkaar die elkaar nog niet kennen en presenteert hun samenwerking als project via hun website. Eenmaal per jaar kiest het curatele platform een venue voor een fysieke presentatie. Op Platforms wordt middels QR-codes en andere minimalistische middelen naar de online projecten verwezen.

10x Platforms in Athene
JAW (Newark, UK)

En dan zijn er nog veel andere initiatieven waaronder natuurlijk ook veel Griekse, met een grote variatie in zowel kwantiteit als kwaliteit. Opvallend is dat er gedurende de dagen ook veel performances worden uitgevoerd, waarvan sommigen zo luidruchtig zijn dat ze de gesprekken bij de stands royaal overstemmen. De tentoonstellingshal blijkt inmiddels ook te klein om de ieder jaar groeiende groep bezoekers te ontvangen. Er wordt dan ook al hardop nagedacht over de noodzaak van een mogelijk grotere locatie voor een volgende editie.

AC Institute (New York, USA)
Antennes Art Collective (Athens, Greece)
10x Platforms in Athene
Ed video (Guelp, Canada)
Darling Pearls & Co (London, UK)
Lele Art Space (Warsaw, Poland),
10x Platforms in Athene
H-M-S (Nottingham, UK)
berlinerpool (Berlin, Germany)
fragment S (Stockholm, Sweden)
10x Platforms in Athene
DIPOLA (Athens, Geece)