Kunstwerken in beton gegoten

Op weg naar de galerie van Axel Vervoordt in Wijnegem moeten we onze plannen al bijstellen. Een slordige voorbereiding brengt ons uiteindelijk ook bij Tim van Laere Gallery en nog enkele andere kunstlocaties in Antwerpen. Zoals dat soms gaat, komt alles weer goed en ontstaat er als vanzelf een onbedoelde samenhang tussen een serie toevallige gebeurtenissen en plekken.

Axel Vervoordt Gallery

Kunstwerken in beton gegoten

Het verdient natuurlijk aanbeveling om de openingstijden van een galerie of tentoonstellingsruimte te checken voordat men op weg gaat, maar een ‘donderdag’ leek ons een vanzelfsprekende dag voor een spontaan tentoonstellingsbezoek. Nog voor onze aankomst in Wijnegem komen we er achter dat de galerie van Axel Vervoordt vandaag waarschijnlijk gesloten is, maar gelukkig blijkt er nog iemand in de bibliotheek te werken die de deur kan openen. Daar horen we dat het vandaag ook de openingsdag is van de Brussels Art Fair (BRAFA), dus het hele team van de galerie is daar en een ‘informeel’ bezoek aan de tentoonstelling zit er nu helaas niet in. Gelukkig mogen we wel de benedenverdieping verkennen, en de rest van de Kanaalsite die de afgelopen jaren door Vervoordt onderhanden is genomen.

De binnenhuisarchitect, antiquair en kunstverzamelaar Axel Vervoordt (74) is natuurlijk in de eerste plaats een ondernemer die waarde creëert, dus dat maakt het op zichzelf al interessant om te zien hoe hij met de voormalige jeneverstokerij Kanaal is omgegaan. Vervoordt probeert in zijn werk en leven het ‘nuttige’ met het ‘aangename’ te verenigen en heeft veel aandacht voor de manier waarop cultuur en natuur op elkaar kunnen aansluiten. Ook op het Kanaalterrein zien we hoe kronkelige paadjes, keien en aanplanting zijn neergelegd om een natuurlijke verblijfruimte tussen de gebouwen te creëren. Hoewel de openbare ruimte zeer beperkt is, kun je er een aangenaam wandelingetje maken. Onderweg krijgen we een inkijkje in woonruimtes, ateliers, keukens en kantoorruimtes die gebroederlijk naast en boven elkaar de site benutten. Deze kleine gemoedelijke nederzetting van oude en nieuwe gebouwen staat in schril contrast met de rest van Wijnegem (en elke andere plaats in Vlaanderen) waar men in de regel aan- en bijbouwt zonder veel oog te hebben voor buren of de omgeving.

Kunstwerken in beton gegoten
Bosco Sodi

Ook in de benedenruimte van de galerie zien we hoe natuur en cultuur met elkaar vervlochten zijn. Een warm en goed uitgelicht schilderij van Bosco Sodi werkt hier als een open haard voor de industriële hal. Het is zorgvuldig gepositioneerd bij de toegang, een opening die met een deken is afgedekt om de warmte in de receptie/bibliotheek te houden.

Kunstwerken in beton gegoten
Per Kirkeby

Centraal in de siloruimte staat een werk van Per Kirkeby dat ook weer een verbinding lijkt te maken tussen de binnen- en buitenruimte van deze bijzondere locatie. Hoewel Kirkeby bekend is geworden door zijn abstracte schilderkunst, vormen zijn typische bakstenen sculpturen inmiddels de boventoon. Menig museum heeft inmiddels een bakstenen werk van hem en onlangs was zijn werk nog te zien bij Kunsthal KAde in Amersfoort.

De ronde vormen van deze sculpturale ingreep hebben we buiten ook waargenomen, en spelen hier binnen met de pilaren van de hal. Ook de vanzelfsprekende uitstraling van de rode bakstenen sluit aan op de sfeer van het exterieur van deze industriële plek. Omgeven door het beton van het interieur wordt het bijna een natuurlijk materiaal, zoals houten objecten werken in een stenen huis. Het werk van Kirkeby is  van binnen, van buiten en van boven te bekijken, wat we dus ook zullen doen. Ik begrijp dat volgens de filosofie van Vervoordt het goed is om de mooiste kamer van een huis zoveel mogelijk leeg te laten, omdat de architectonische proporties daar zelf de mooiste decoratie zijn. Ik stel me voor hoe op de bovenverdiepingen alle ruimtes vol hangen met kunstwerken en prijs me gelukkig met het feit dat wij alleen deze mooiste kamer kunnen zien. Soms zijn twee kunstwerken genoeg om een tentoonstelling te zijn.

Kunstwerken in beton gegoten
Per Kirkeby

Axel Vervoordt Gallery is te vinden aan het Kanaal, Stokerijstraat 19 in Wijnegem, ten oosten van Antwerpen. Let op: alleen op zaterdag geopend!

Kunstwerken in beton gegoten
buiten op het terrein

Let's Go! @ Tim Van Laere Gallery

Kunstwerken in beton gegoten

Ondanks het verstilde bezoek aan Axel Vervoordt Gallery is onze honger naar eigentijdse kunst nog niet helemaal gestild. Daarom vervolgen wij onze weg naar Nieuw Zuid, de nieuwbouw aan het eind van de Waalse Kaai waar een aantal bekende Antwerpse galeries zijn gevestigd. De openbare ruimte is er leeg en saai, niet bepaald een aanwinst voor de binnenstad. Het meest in het oog springende en centraal gelegen gebouw huisvest Tim Van Laere Gallery. Hier geen cirkels, maar vierkanten en rechthoeken.

Henk Visch
Tobias PiIs

Ook binnen bestaat het meeste werk uit deze vormen, hoewel er tussen de vele schilderijen ook enkele sculpturen te vinden zijn die veel ruimte krijgen in de grote zalen. Ook deze galerie presenteert zich als een museum en toont met Jean Dubuffet, Jonathan Meese, Albert Oehlen en Henk Visch een aantal bekende namen uit de recente kunstgeschiedenis, aangevuld met jongere kunstenaars die door de galerie worden vertegenwoordigd.

Kunstwerken in beton gegoten
Inès Van den Kieboom

De tentoonstelling ‘Let’s Go!’ is een levendige en afwisselende show waar veel energie en plezier uit spreekt. En het ‘voor elk wat wils’ principe werkt hier goed omdat de werken voldoende eigen leefruimte krijgen en we zelf kunnen bepalen welke werken met elkaar een relatie aan kunnen gaan.

Kunstwerken in beton gegoten
Rinus Van de Velde

Let’s Go!’ met werk van Bram Demunter, Jean Dubuffet, Kati Heck, Leiko Ikemura, Stanislava Kovalcikova, Friedrich Kunath, Jonathan Meese, Albert Oehlen, Tobias PiIs, Tal R, Ben Sledsens, Ettore Spaletti, Dennis Tyfus, Rinus Van de Velde, Inès Van den Kieboom, Henk Visch en Franz West.

Ettore Spaletti
Dennis Tyfus
Kunstwerken in beton gegoten
Bram Demunter
Kati Heck
Jonathan Meese
Kunstwerken in beton gegoten
Leiko Ikemura

Tim Van Laere Gallery is gelegen in het district Nieuw Zuid in Antwerpen, Jos Smolderenstraat 50.