BIJ/NA afgestudeerd en dan?

Net afgestudeerd en dan ben je kunstenaar, gelijk aan alle andere kunstenaars. In het project ‘BIJ/NA’ krijgen drie afstudeerders van de St. Joost academie de mogelijkheid om die gelijkheid direct in de praktijk te ervaren. In de vorm van een zomerse werkperiode trekken ze een maand op met meer ervaren St. Joost alumni, met als resultaat een expositie in de StadsGalerij Breda. Op de valreep brengen we er nog een bezoek aan.

BIJ/NA afgestudeerd en dan?
Kelly Christogiannis

Voor Fedrik Vaessen, een van de pas afgestudeerden, was het interessant om een andere relatie tot meer gevestigde kunstenaars te ervaren. “Docenten stellen zich vaak neutraal op en geven zelden hun persoonlijke ‘eerlijke’ mening over jouw werk. In dit project reageren de gevestigde kunstenaars meer vanuit hun eigen praktijkervaring en interesse. Daarbij is er de gelegenheid om heel concrete vragen te stellen over de beroepspraktijk, iets wat op een academie nauwelijks wordt belicht. Zo hebben we bijvoorbeeld nooit les gehad in het kiezen van een titel bij een werk. Nu kunnen we het hebben over allerlei praktische en inhoudelijke zaken waar je tegenaan loopt.”

Fedrik Vaessen
Isamo Thissen

De werkperiode in de StadsGalerij Breda bestond dus vooral uit gesprekken. Het maken van gezamenlijk werk bleek in zo’n korte periode niet mogelijk. Dan zou je daar vooraf al goed over moeten hebben nagedacht. Al een week na de afstudeerexpositie startte het project en moesten de pas afgestudeerde Kelly Christogiannis, Fedrik Vaessen en Loran van de Wier op zoek naar kunstenaars die voor hun praktijk interessante partners konden zijn. En ook dat is niet zo eenvoudig. Kunstenaars moeten ook maar tijd en zin hebben om hun zomer op die manier te besteden. Maar uiteindelijk is het toch gelukt om Isamo Thissen, Reinier Vrancken en Marit Biemans als participerende kunstenaars te strikken.

BIJ/NA afgestudeerd en dan?
Loran van de Wier

De concrete fysieke samenwerking bestond dus voornamelijk uit de kennismaking met nieuwe collega’s en het organiseren van de tentoonstelling. In de StadsGallerij worden de werken los van elkaar, op veilige afstand, getoond. We komen ook niet te weten welke kunstenaar door welke pas afgestudeerde kunstenaar is uitgenodigd en hoe dit van invloed is geweest op het nieuwe werk. Ook in de tentoonstelling is iedereen gelijk, en gericht op het eigen werk. In ieder geval zijn de nieuwe kunstenaars niet in het bekende ‘zwarte gat’ terecht gekomen waarin de pas afgestudeerde kunstenaar zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Dat komt later wel.

Kelly Christogiannis
Marit Biemans
Loran van de Wier
Kelly Christogiannis
Isamo Thissen
Fedrik Vaessen
Kelly Christogiannis
Isamo Thissen
BIJ/NA afgestudeerd en dan?
Reinier Vrancken

BIJ/NA is/was te zien van 12 tot en met 21 augustus 2022 in StadsGalerij Breda.

Het project wordt georganiseerd in samenwerking met St. Joost School of Art and Design, Stedelijk Museum Breda en de Van GoghGalerij en vond voor het eerst plaats in 2021.