Vakantie, pauze, prijzen en terug naar start

Een kleine ronde door Amsterdam brengt ons op twee plekken die op zich zelf niets met elkaar te maken hebben, maar wel gelijktijdig plaatsvinden. Veteraan Guillaume Bijl bij Lumen Travo en nieuwkomers bij Arti et Amicitiae.

Guillaume Bijl @ Lumen Travo

Recht-door-zee realist Guillaume Bijl kennen we natuurlijk van zijn ruimte vullende installaties. Met Compositions and Sorry’s bij Lumen Travo zijn werken te zien die slechts een kleine wand nodig hebben en het resultaat lijken van vakantiereisjes. Ook hierin dringt onze consumptiecultuur weer nadrukkelijk door. Maar Bijl is in een vrolijke bui waarin ook mildheid doorsijpelt.

Guillaume Bijl – Compositions and Sorry’s is te zien tot en met 2 juli 2022 bij Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314 in Amsterdam.

Vakantie, pauze, prijzen en terug naar start

In the pause of a gesture there might be an echo @ Arti et Amicitiae

Vakantie, pauze, prijzen en terug naar start
meubels uit de sociëteit

Bij Arti kom ik net iets te vroeg aan. Ik had gehoopt dat de nieuwe tentoonstelling ‘In the pause of a gesture there might be an echo’ drie uur voor de opening wel klaar zou zijn, maar de deelnemende kunstenaars zijn nog druk bezig om de werken te installeren. In de voorruimte staan meubels die normaal in de societeit beneden staan. De curatoren willen de grens tussen de societeit en de tentoonstellingsruimte op de bovenverdieping slechten. Daarvoor zijn ze ook in de archieven gedoken waaruit een fotowand is samengesteld waarin de diversiteit van het Arti verleden in wordt getoond.


In the pause of a gesture there might be an echo is te zien tot en met 25 juni 2022

Met werk van Sarah van Lamsweerde, Aram Lee, Richtje Reinsma, Anastasija Pandilovska en Marjoca De Greef.

Vakantie, pauze, prijzen en terug naar start
foto's uit het archief van Artit

StartPoint @ Arti et Amicitiae

Alexander Jermilov
Luke Mccowan

Maar gelukkig is er nog een tentoonstelling bij Arti. De tentoonstelling StartPoint toont een selectie van pas afgestudeerde kunstenaars uit heel Europa. En die selectie heeft de vorm van een prijs, want een kunstpraktijk begint tegenwoordig met het winnen van een prijs. Waarom dit de beste afstudeerders zijn van Europa wordt niet duidelijk. Dat neemt niet weg dat er interessant werk tussen zit. Maar het niveau is niet anders dan dat van een enkele academie. Dat kunnen we de komende maand zelf weer constateren door een of meer eindexamententoonstellingen van de Nederlandse academies te bezoeken (zie onze agenda).

Maar goed, de ‘prijs’ is ook gewoon een manier om deelnemers voor een residentieprogramma in Praag te werven. Kunstprijzen komen tenslotte meestal meer ten gunste van wie ze uitdeelt, dan van wie ze ontvangt.


StartPoint is te zien tot en met 26 juni 2022 bij Arti et Amicitiae.

Met werk van Shifra Osorio Whewell (Amsterdam), Adam Hejduk (Brno), Alexander Jermilov (Den Haag), Assaf Hinden (Antwerpen), Luke Mccowan (Utrecht) en Kvet Hoa Nguyen (Bratislava).

Kvet Hoa Nguyen
Shifra Osorio Whewell