Quarantaine initiatieven

Het ziet er naar uit dat sommige kunstinstellingen de coronacrisis niet zullen overleven. We vrezen dat het opnieuw de kleinere spelers zijn waar de zwaarste klappen zullen vallen. En natuurlijk zijn dat ook de initiatieven die het dichtst op de huid zitten van de hedendaagse kunst. Ondanks dat negatieve vooruitzicht ontstaan er nu al weer kleine initiatieven die juist gebruik proberen te maken van de beperkingen die de huidige quarantainemaatregelen bieden. Hierbij een klein overzicht van de zaadjes die nu worden geplant.

Quarantaine initiatieven

Four Flags – Amsterdam

De bovenburen van galerie Fons Welters in de Amsterdamse Bloemstraat ontdekten vier werkloze vlaggenhouders in de buitengevel. Deze worden sinds kort benut als wapperende expositieruimte. Op uitnodiging worden er telkens vier kunstenaarsvlaggen tentoongesteld waarvan er wekelijks twee zullen worden vervangen. De eerste exposanten zijn Evelyn Taocheng Wang, Ola Vasiljeva, Das Institut (Kerstin Brätsch en Adele Röder) en Kasper Bosmans.

Das Institut
Ola Vasiljeva

Ter ondersteuning van de kunstenaars kun je al voor 150 euro een vlag aanschaffen om aan de eigen gevel te hangen. Behalve op en neer fietsen door de straat, kun je ook terecht op instagram. En vanaf woensdag kun je ook in São Paulo terecht bij Galerie Jacqueline Martins.

The Tiny Art gallery

The Tiny Art gallery – Den Haag

Marijn van der Leeuw keek op een ochtend met nieuwe ogen naar de letterbak die al jaren aan haar muur hangt. Zij besloot de letterbak te zien als kamers waarin microkunst kan worden getoond. Inmiddels zijn alle 27 kamertjes gereserveerd door kunstenaars uit Den Haag, Amsterdam, Brussel en Londen die daarvoor werk hebben opgestuurd. De online opening staat gepland op 28 april. De fysieke galerie zal te zien zijn achter het raam van restaurant De Kade, aan de Haagse Wagenstraat 187.

Quarantaine initiatieven

Raam Maar – Rotterdam/Utrecht

Op weg naar de supermarkt kun je aan het Stadhoudersplein in Rotterdam langs een nieuw venster op kunst. Raam Maar geeft Rotterdamse kunstenaars de mogelijkheid om een kleine serie te maken en te presenteren. Het concept slaat aan waardoor er nu ook al een tweede filiaal is ‘geopend’ in Utrecht. Kunstenaars worden uitgedaagd creatief met de huidige situatie om te gaan binnen een serie van negen A5 tekeningen en een bijbehorende poster. Om heen en weer gereis te voorkomen, worden exposities ook met de post verstuurd. En via instagram uiteraard.

Van 17 april t/m 24 april presenteert Raam Maar de tentoonstelling ‘Minder Telefoon, Meer Kleur’ van Roy Vastenburg. Daarna volgen Willem de Haan, Simon Oosterhuis, Jeroen Kuster, Marjolein van Schaijk, Ewoud van Rijn en Cedric ter Bals.

In Utrecht wordt gestart met met ‘Vieze Gluiperds’ van Jip Hilhorst. Daarna zijn Lisa Blaauwbroek en Alexandra Martens aan de beurt. Meer namen zullen volgen.

billen van Lisa Blauwbroek
tronies van Jip Hilhorst
Quarantaine initiatieven
P/ROPS

P/ROPS – Gent

Het Gentse initiatief P/ROPS (performance art/research/open/project/space) bestaat natuurlijk al, maar er is nu wel een nieuwe tijdelijke coronabestendige raamgalerij aan toegevoegd waar Sabine Oosterlynck tweewekelijks nieuwe performances toont van zichzelf en van andere kunstenaars. Ook is er de mogelijkheid om op gezette tijden een live gestreamde raamperformance te volgen via het instagramprofiel.

P/ROPS, Leeuwstraat 62, Gent

Quarantaine initiatieven
Van Zijll Langhout

Van Zijll Langhout – Amsterdam

De galerie toont de eerste lockdown expositie ‘Stay Away, It’s Nothing Personal’ met louter virusgevoelige tekeningen van Martyn F. Overweel. Te bezichtigen door de ramen van de galerie aan de Brouwersgracht 161 in Amsterdam. De tentoonstelling duurt in ieder geval tot de intelligente exit.

Quarantaine initiatieven
Martyn F. Overweel

Expoplu – Nijmegen

Voor wie inmiddels geheel gewend is geraakt aan het virtuele leven in isolatie heeft Expoplu nog het placebovideowerk ‘Eternal Sunshine’ van Thijs Linssen in de aanbieding. Een oneindig geluksmoment voor thuisblijvers. Helemaal live.