Jeroen Eisinga en de maatschappelijke ladder

Vorig jaar won Jeroen Eisinga de Ouborg Prijs. Behalve een geldbedrag bestaat de prijs uit een tentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag en een kunstenaarsboek. Eisinga besloot niet over te gaan tot het vieren van een feestje, maar tot een heroverweging van allerlei beslissingen die hij eerder in zijn kunstenaarschap maakte.

Jeroen Eisinga en de maatschappelijke ladder
Het belangrijkste moment van mijn leven, 1995

De kunstenaarspraktijk is er een van vallen en opstaan. Aan de films van Eisinga gaat van alles vooraf. Gedachten, ideeën, plannen, schetsen, subsidieaanvragen, logistieke beslommeringen en een hoop tegenslag. In het boek ‘De maatschappelijke ladder’ dat Eisinga als resultaat van de Ouborg Prijs heeft gemaakt, deelt hij zijn ervaringen en zijn frustraties. Met de publicatie lijkt Eisinga zijn eigen functioneren als kunstenaar nog eens tegen het licht te willen houden.

Jeroen Eisinga en de maatschappelijke ladder
Night Porter, 1993 (projectie)

Reacties op zijn werk, een denkbeeldig interview, voorstudies, getekende zelfportretten, uitgebreide correspondentie met het Filmfonds en Fonds BKVB (later Mondriaan Fonds) en allerhande aantekeningen maken deel uit van de publicatie. Regelmatig heeft Eisinga de behoefte om zijn keuzes of werkwijze toe te lichten. Soms voor zichzelf, maar vaker voor anderen. Daardoor krijgen we behalve een documentair inzicht in zijn kunstenaarspraktijk ook inzicht in de drempels die de kunstenaar moet en wil nemen om tot resultaat te komen.

Jeroen Eisinga en de maatschappelijke ladder
Een idee komt niet zomaar aanwaaien en dan moet je nog uitzoeken of het project de moeite waard is en of het uitvoerbaar is om er ook werk van te maken. 

Het gewicht van het boek staat in contrast met de films die Eisinga in de projectruimte van het Kunstmuseum laat zien. De vijf naast elkaar geprojecteerde films beslaan een periode van slechts twee jaar (1993-1995). We zien een jongere kunstenaar die ideeën in korte tijd en zo direct mogelijk in de praktijk brengt, die dingen uitprobeert, schetsmatig, enigszins onaf. Later werden de ideeën groter, intensiever, diepgaander en universeler, met verregaande consequenties voor de uitvoering. Daar is het lijden begonnen.

Jeroen Eisinga en de maatschappelijke ladder
Voorstudie voor het niet gerealiseerde Treinenproject, 2014
Jeroen Eisinga en de maatschappelijke ladder

Jeroen Eisinga – De maatschappelijke ladder is nog te zien tot en met 22 maart 2020 in Kunstmuseum Den Haag.

De gelijknamige publicatie (ISBN/EAN: 9789073799820) is ook verkrijgbaar bij Stroom Den Haag, Atheneum Amsterdam en Idea Books.

Jeroen Eisinga en de maatschappelijke ladder
De maatschappelijke ladder, 1996-2019 (projectie)