Jeroen Eisinga wint Ouborg Prijs 2019

Persbericht

‘Uiterst precies, gevarieerd en indringend werk van hoge kwaliteit. Werk dat je niet gauw loslaat’: het zijn lovende woorden uit het juryrapport van de Ouborg Prijs 2019. Ze hebben betrekking op het oeuvre van kunstenaar Jeroen Eisinga. Op vrijdag 22 november wordt hij officieel gelauwerd met de Haagse stadsprijs, een gezamenlijk initiatief van de gemeente Den Haag, Kunstmuseum Den Haag en Stroom Den Haag. Gekoppeld aan deze prijsuitreiking vinden tevens de opening van de tentoonstelling De maatschappelijke ladder en de presentatie van de gelijknamige publicatie plaats in Kunstmuseum Den Haag.

Jeroen Eisinga wint Ouborg Prijs 2019

Kunstenaar Jeroen Eisinga (1966) is ambitieus, niet snel tevreden en altijd op zoek naar grenzen. Zo liet hij zich voor zijn inmiddels iconische film Springtime (2011) overdekken door een zwerm van zo’n 150.000 bijen. Zijn producties zijn stuk voor stuk erg arbeidsintensief. Reden waarom Eisinga’s oeuvre wellicht niet groot, maar indrukwekkend is. Zijn films zijn op internationale festivals en kunstpodia getoond en ook opgenomen in diverse museale en particuliere collecties.

Jeroen Eisinga wint Ouborg Prijs 2019
Jeroen Eisinga in de Electriciteitsfabriek, maart 2019

De maatschappelijke ladder

Voor de tentoonstelling Jeroen Eisinga – De maatschappelijke ladder in de projectenzaal van Kunstmuseum Den Haag combineert Eisinga vijf films uit de jaren negentig: 40-44-PG (1993), Grauzone (1995), Het belangrijkste moment van mijn leven (1995), Night Porter (1993) en De maatschappelijke ladder (1996 – 2019). De laatstgenoemde film, waaraan zowel de tentoonstelling als de publicatie ook hun titels ontlenen, was nog niet eerder in het openbaar te zien. Naast deze vijf films krijgen bezoekers ook een inkijkje in het onderzoek en de voorbereidingen die onderdeel uitmaken van het maakproces. In vitrines zijn schetsboeken te zien van 25 jaar vooronderzoek. In sommige gevallen zijn het kunstwerken op zich die samenhangen met een van de films.

Publicatie

Onderdeel van de prijs is de publicatie Jeroen Eisinga – De maatschappelijke ladder (ISBN/EAN: 9789073799820), uitgegeven door Stroom Den Haag. “Het is een sprankelend boek vol ideeën en ontdekkingen geworden”, vertelt Eisinga. “Schetsen, ideeën, gedachtes, inhoudelijke overdenkingen, de opzet voor projecten, de afwikkeling van projecten, mislukte projecten en nooit eerder getoond werk. Dit heb ik gecombineerd met teksten die niet als een verklaring van het beeldende werk moeten worden gezien, maar als achterliggende gedachtes, onderzoekingen en als onafhankelijk en op zichzelf staand.”

Jeroen Eisinga wint Ouborg Prijs 2019
Expeditie Eisinga @ Electriciteitsfabriek

Over de Ouborg Prijs
De Ouborg Prijs is de Haagse stadsprijs voor beeldende kunst, genoemd naar de Haagse kunstenaar Pieter Ouborg (1893-1956). Met de Ouborg Prijs toont Den Haag haar trots en waardering voor het niveau, de verdienste, de kwaliteit en de bovenlokale betekenis van de genomineerden en de mate waarin deze een bijdrage leveren aan het kunstklimaat in de stad en aan de (internationale) uitstraling daarvan. De prijs wordt maximaal eens per twee jaar en minimaal eens in de vier jaar toegekend. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000,- een tentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag en een publicatie verzorgd door Stroom Den Haag. Eerdere winnaars waren Christie van der Haak (2015), Marcel van Eeden (2013), André Kruysen (2011), Justin Bennett (2009), Zeger Reyers (2007), Ben van Os (2005), Hans van der Pennen (2003), Vojta Dukàt (2001), Philip Akkerman (1999), Auke de Vries (1997), Martin Rous (1996), Dick Raaijmakers (1995), Tomas Rajlich (1994), Lotti van der Gaag (1993), Gerard Fieret (1992), Wil Bouthoorn (1991), Frans Zwartjes (1990).

Jury Ouborg Prijs 2019

Janneke Hendriks (grafisch ontwerper/Studio Janneke Hendriks), Christie van der Haak (voormalig laureaat, beeldend kunstenaar), Frits Dijcks (beeldend kunstenaar/Topp & Dubio/…ism project space/hoofdredacteur Jegens & Tevens), Benno Tempel (directeur Kunstmuseum Den Haag) en Arno van Roosmalen (voorzitter, directeur Stroom Den Haag).

De Ouborg Prijs is een initiatief van de gemeente Den Haag, Kunstmuseum Den Haag en Stroom Den Haag en deze editie komt mede tot stand met dank aan EYE Filmmuseum Amsterdam.

Tentoonstelling te zien van 23 november 2019 – 22 maart 2020