The Other Book weekend – part 2

Het kwam al even eerder voorbij op Jegens & Tevens, maar nu kunnen we ook de zichtbare resultaten laten zien. The Other Book Festival werd zondag afgesloten met een kunstboekenbeurs. Van Riso print tot high-end publicaties en alles wat er tussen zit. En dan zijn er nog enkele concrete interventies. Hierbij een impressie van enkele locaties.

The Other Book weekend – part 2
Sigrid Colon @ Quartair met een Risoprinter in de achterliggende stencilkamer.

Quartair

Eerst nog even terug naar Quartair waar het festival werd geopend en waar Sigrid Colon de wanden had versierd met progressief geordende patronen, bestaande uit elementaire in oplage geproduceerde A3 Riso-prints.

KNUST @ Quartair
Live printwerk tijdens de opening

Het al 35 jaar oude stencildrukkerscollectief KNUST uit Nijmegen toonde haar drukwerkcollectie in zorgvuldig uitgevoerde wand-, display- en ruimtelijke installaties waarin altijd ruimte is voor een boekje.

Verder werd er tijdens de opening van The Other Book nog vrolijk doorgestencild aan het omslag van de speciale catalogusuitgave van het festival.

The Other Book weekend – part 2
Een overzicht van typisch KNUST stencildrukwerk uit de beginjaren

Herbarium Riso uit Berlijn toonde een deel van hun bibliotheek op een, onder kunstboekenuitgevers inmiddels klassieke, kijk- en bladerwand.

The Other Book weekend – part 2
Herbarium Riso @ Quartair
workshop Erwin Blok @ Grafische Werkplaats

Grafische Werkplaats

De Grafische Werkplaats deed haar naam eer aan met diverse workshops. Op het moment van ons bezoek startte stencilkoning Erwin Blok met een workshop waarbij de aloude Gestetner-machines werden ingezet. Een groepje Haagse kunstenaars had stencilgeschikt materiaal meegenomen om enkele experimenten mee uit te voeren.

stencilwerk @ Grafische Werkplaats

Het Tilburgse tekeninitiatief Wobby, bekend van het gelijknamige magazine en de Wobby-club bijeenkomsten, had zich ondertussen op de wanden van de werkplaats gestort die voor de gelegenheid waren omgedoopt tot Wobby Walls.

The Other Book weekend – part 2
Wobby Wall @ Grafische Werkplaats
The Other Book weekend – part 2
The Other Book Fair @ The Greys Space in the Middle

The Grey Space in the Middle

Naast de exposities, workshops en presentaties werd er in The Grey Space in the Middle op zondag afgesloten met The Other Book Fair waarvoor zich 60 boekuitgevers hadden aangemeld. Hier kon je je dan eindelijk te buiten gaan met de aanschaf van allerhande drukwerk in alle maten en kleuren. Black Sunday avant la lettre. Zo’n 60 uitgevers toonden hun collectie boekuitgaven en prints.

The Other Book weekend – part 2
Fotografische- en filmische boekuitgaven van Sergej Vutuc @ The Other Book Fair
The Other Book weekend – part 2

De hele dag bleef het een drukte van belang. Het Haagse kunstenaarsduo Topp & Dubio exposeerde er een boekinstallatie waarin het after life van hun boekuitgave ‘All Your Favourite Projects’ uit 2011 werd getoond. Een overzicht van verschillende nabehandelingen en mishandelingen van een kunstenaarsboek als object. LAUNCHED, BURNED, DROWNED, LOST, SHOT, CAGED, TIED, CHARRED, NAILED, BURIED en FROZEN, een bij de Haagse ijssalon Florencia ingevroren boekexemplaar dat langzaam staat te smelten tijdens de beurs.

The Other Book weekend – part 2
Topp & Dubio @ The Other Book Fair
The Other Book weekend – part 2
(foto: Sandino Scheidegger)

Tijdens The Other Book Fair voegen Topp & Dubio een nieuw hoofdstuk toe aan de serie ‘All Your favourite Books’. Met de interventie ‘TORN’ scheuren de kunstenaars zich tegelijkertijd een weg door hun eigen boek en door de boekenbeurs, een spoor van losse pagina’s achter latend.

Topp & Dubio
...scheuren (foto: Charlotte van Winden)

Later op de middag is het beurt aan Gerrit Jan de Rook die probeert een boek te lezen.

Dat kan natuurlijk ook.

The Other Book weekend – part 2
Gerrit Jan de Rook ...leest