Rinske Former – Op zoek naar Tír na nÓg

Van Vlissingen Art Foundation @ Pulchri Studio

Rinske Former – Op zoek naar Tír na nÓg
Rinske Former, selectie Ierland reis, County Wicklow-serie, inkjet op aluminium, 2019

De Stichting Van Vlissingen Art Foundation organiseerde een expositie bij Pulchri Studio met zowel het werk van haar meest recent geselecteerde kunstenaar, Rinske Former (1991), als het werk van eerder ondersteunde kunstenaars. Former werd als fotograaf opgeleid aan de KABK en studeerde af in 2016. Zij werd in haar werk het afgelopen jaar ondersteund door de stichting, waardoor ze een werkreis maakte naar Ierland. Het resultaat was bij Pulchri te bewonderen.

Van Vlissingen Art Foundation werd in 2008 opgericht en selecteerde sindsdien zowel jonge als oudere kunstenaars voor haar projecten. Peter Blokhuis, Erik de Bree, Nathalie Duivenvoorden, Eppe de Haan, Tomas Hillebrand, Scarlett Hooft Graafland, Vincent Mock, Sophie Steengracht en Bastiaan Woudt behoorden tot de selectie van kunstenaars die werden ondersteund.

Rinske Former – Op zoek naar Tír na nÓg
Beeld Eppe de Haan, schilderij Sophie Steengracht, foto Bastiaan Woudt
Nathalie Duivenvoorden, Anthropocene panorama #2, potloodtekening, 2019
Detail potloodtekening Nathalie Duivenvoorden

De expositie bestond uit verschillende stijlen en kunstuitingen. Rinske Former toonde zowel foto’s als geluidsfragmenten. Verder was er het prachtig en knap gemaakte witmarmeren beeld van Eppe de Haan, die al jaren tot de Europese top van klassieke beeldhouwers behoort. Opvallend was ook het bijna filmische karakter van de in kleurpotlood fraai uitgevoerde tekening van Nathalie Duivenvoorden. Wat kleiner en helaas niet optimaal gehangen waren de schilderijen van Peter Blokhuis. Blokhuis is een gevestigde naam op het gebied van de schilderkunst en ook in dit kleine formaat zie je de grote kwaliteiten van zijn beheerste en complex opgebouwde werken.

Peter Blokhuis, olieverf schilderijen 17 febr. 2017 Luxor, 2017 (boven), Binnenplaats museum Reina Sofia Madrid, z.j. (onder)
Detail schilderij Blokhuis

Tot mijn persoonlijke vreugde was er nog een foto met hoeden in de hoofdrol. Een monumentale foto, van een in het oog springende kleurenpracht, met maar liefst drie hoofddeksels. Meer kan ik niet wensen. Fotograaf Scarlett Hooft Graafland toonde haar ‘Pink Lady’ op de Zuid Amerikaanse zoutvlakte, waarmee zij een iconisch beeld wist te creëren.

Rinske Former – Op zoek naar Tír na nÓg
Scarlett Hooft Graafland, Pink Lady, analoge c-print (juist), 2015
Rinske Former – Op zoek naar Tír na nÓg
Bastiaan Woudt, Madame Maroc, archival pigment print, on innovative fibaprint baryta, on dibond, 2017

De tentoonstelling van de stichting was de moeite waard, hoewel het soms ook een beetje als een allegaartje overkwam. Maar zoveel verschillend werk tonen in één ruimte is ook geen sinecure. De kwaliteit van de afzonderlijke werken sprak gelukkig voor zichzelf.

Deze overzichtstentoonstelling van de stichting Van Vlissingen Art Foundation was te zien van 16 november t/m 8 december 2019 in Pulchri Studio.