Van Muybridge tot Freud: avonturen in bed

Schilderijen en monumentale pasteltekeningen van Cora Beijersbergen van Henegouwen in Pulchri Studio

Cora Beijersbergen van Henegouwen maakte lange tijd voornamelijk portretten, onlangs nog in opdracht van de gemeente Den Haag van oud-burgemeester Van Aartsen. Daarnaast was er vrij werk, dit laatste kreeg de recente jaren de overhand bij haar. De vrijheid je onderwerpen te verkennen en zelf inhoudelijk vorm te geven trekken haar. In deze expositie toont Beijersbergen van Henegouwen zowel schilderijen, pasteltekeningen, assemblages als installaties en zelfs nog een borduurwerk. Haar schilderijen zijn wisselend in formaat, kleur en en zelfs schildertrant.

Soms hebben ze iets weg van een still uit een film en zorgen de uitgewaaierde kleuren voor iets wazigs, zoals in Nachtsituatie. Een ander stuk is juist priegelig, zoals Freud. Dit stuk is vooral inhoudelijk interessant. Het toont een detail van het bed uit het atelier van de voormalige Britse schilder Lucian Freud. Hij schilderde, tekende en etste veel van zijn modellen op dit bed. Voor de Haagse kunstenares vormde dit bed het vertrekpunt voor een concept rondom de betekenis van bedden. Ook refereert ze nog naar oude fotografische series van E. Muybridge.

Haar monumentale pasteltekeningen zijn krachtig en vormen misschien wel de spannendste stukken op deze expositie.

Van Muybridge tot Freud: avonturen in bed
Nachtsituatie, olieverf op doek, op paneel
Freud, olieverf op paneel
Le lit Francais, olieverf, doek, hout
Van Muybridge tot Freud: avonturen in bed
Groot formaat pasteltekeningen en kleinere schilderingen.
Schemer, pastelkrijt op papier
Dinsdagochtend 11.15 uur, acryl op paneel
Mam, 1e etae kamer 23, borduurzijde op deken
Binnenstebuiten, gemengde techniek
Van Muybridge tot Freud: avonturen in bed
Naar E. Muybridge, gemengde techniek op paneel