Architect van het onmogelijke

David Umemoto @ Museum Escher in het Paleis

In het museum Escher in het Paleis zijn momenteel hedendaagse beelden te zien van de Canadese kunstenaar David Umemoto (1975), in diens expositie ‘Architect van het onmogelijke’. Umemoto maakt kleine, strakke sculpturen in beton die vanwege hun vormgeving uitstekend samenvallen met het beroemde grafische werk van M.C. Escher. De beeldhouwer heeft een achtergrond als architect en is dan ook geïnteresseerd in bijzondere architectuur van zowel oude als hedendaagse culturen. Het museum toont alleen zijn losstaande objecten, maar Umemoto maakt ook wandreliëfs.

Architect van het onmogelijke
David Umemoto, Monument 16, 2017.
Monument 16, 2017. (detail)
David Umemoto, Grey Matter 2, 2018

Als je door de tentoonstellingszalen loopt van het voormalige paleis valt het mooie contrast op tussen het strakke beton van Umemoto en de rijk gedecoreerde klassieke omgeving. Het werk van de Canadees deed me overigens denken aan een Chinese kunstenaar, Cai Lei (1983), wiens werk ik in 2017 zag op de beurs Paris Asia Now. Ook zag ik elders wel eens soortgelijke beelden maar toch viel me bij Umemoto op dat zijn werk niet alleen naar architectuur en beeldende kunst verwijst (naast Escher, ook de Italiaanse achttiende eeuwse graficus Piranesi). De door Agatha Christie gecreëerde Belgische detective in Engeland, Hercule Poirot, spreekt regelmatig over het belang van zijn ‘little grey cells’. Die grijze betonnen kronkels van Umemoto zijn daar een mooie geabstraheerde verbeelding van.

Architect van het onmogelijke
David Umemoto, Stairway 12, 2019.

‘Architect van het onmogelijke’ van David Umemoto is te zien tot en met 9 februari 2020 bij Escher in ‘t Paleis in Den Haag.

David Umemoto, Stairway 10, 2019. (detail)