pop-up Suzanne van Soest en Sophia Boeschoten

'Goed sterven is een kunst' @ pop-up gallery Bankastraat 109, Den Haag

pop-up Suzanne van Soest en Sophia Boeschoten

Suzanne van Soest en Sophia Boeschoten tonen hun werk in een tijdelijke presentatie aan de Bankastraat in Den Haag. Boeschoten toont werk op papier en beschilderde objecten. Zij heeft een achtergrond in het schilderen van iconen en dat verklaart inderdaad de sfeer die haar werk oproept. Het is klein, fijn gestileerd en het heeft iets statisch, waardoor de door haar weergegeven wereld van wolkenluchten iets onwerkelijks en dromerigs krijgt.

In deze expositie heeft ze haar werken telkens gepresenteerd op een donkerblauw geschilderd oppervlak, waarbij ze kiest voor een bij het object passende vorm. Tegelijkertijd krijgt het kleine werk hierdoor volume, waardoor het prima blijft stand houdt naast het werk van vriendin-collega Van Soest. Deze schilderijen van zijn namelijk groot en kleurrijk. Haar werken bevatten verder collagetechnieken en soms zeefdruk. In haar schilderijen speelt het motief van een tafel en daarom heen een groep mensen vaak een terugkerende rol. De figuren in deze composities zijn in zichzelf gekeerd of kijken de beschouwer aan, maar zelden elkaar.

‘Zonder naam ben jij ten hemel gegaan’ is een opvallend werk in de expositie, het toont een babygezichtje op een gouden bol, met daaraan op doek geschilderde vleugels, die fijn zijn uitgesneden. Het knappe is dat een werk in die opzet makkelijk over het randje van kitsch had kunnen gaan. Dat doet het niet, het heeft juist iets rauws en verfijnds tegelijk. Tijdens de opening verrichtte Boeschoten nog een performance, door in een centraal geplaatste ruimte, beschilderd met een wolkenhemel en goudgekleurde elementen, de toekomst te voorspellen aan bezoekers.

De expositie is nog te zien t/m vrijdag 20 december en open van 13 – 19 uur.

pop-up Suzanne van Soest en Sophia Boeschoten
pop-up Suzanne van Soest en Sophia Boeschoten