Landelijke manifestatie Grafiek2019 in Den Haag

Grafiek in Pulchri Studio, Haagse Kunstkring, Grafische Werkplaats, Panorama Mesdag en SinArts Gallery

In het verleden is er enkele malen een landelijke maand van de grafiek georganiseerd. Dit jaar is er door een nieuwe stichting Grafein een nieuw initiatief ontstaan om van 1 september t/m 30 november 2019 in het hele land de grafische kunst te vieren tijdens Grafiek2019. Het is een breedgedragen initatief van kunstenaars, musea, instellingen en galeries en valt dus ook in Den Haag te bewonderen.

De Haagse Kunstkring toont kunstwerken van maar liefst 30 van haar leden. De presentatie bevat zowel figuratief als abstract werk. Daarnaast is er een ere tentoonstelling van lid, maar ook mede-oprichter van de Grafische Werkplaats John de Rijke. Allerlei kunstenaars werden opgeroepen  te werken met het oude materiaal van De Rijke, een fervent zeefdrukker. Op deze wijze maakten allerlei kunstenaars een ode in zeefdruk aan hem. 

Te zien vanaf 25 september t/m 20 oktober.

Houtsnede van Jan Baas
Linosnede van Frits Nolte

In Pulchri Studio is er gevarieerd werk te zien van het grafische gezelschap De 8 Grafici. Dit is een kleine en soms wisselende groep kunstenaars uit het hele land. Zij werken in diverse klassieke, moderne als zelf ontwikkelde druktechnieken. Van gerafineerde klassieke etsen van Philip Wiesman tot de kleuren linosneden van Carola Rombouts. 

Te zien t/m 29 september.

Later zal er een expositie volgen van 35 kunstenaarsleden en niet-leden, ook in het kader van Grafiek2019. Te zien vanaf 5 t/m 27 oktober.

 

Lijnets Philip Wiesman
(detail)
Landelijke manifestatie Grafiek2019 in Den Haag
Linosnedes van Carola Rombouts

Oud Jegens & Tevens redacteur en grafisch kunstenaar Hanna de Haan uit Den Haag exposeert haar grootste houtsnede project tot nu toe in het daarvoor toepasselijke Panorama Mesdag. De Haan maakt al jaren krachtige prenten met steden en haar architectuur als onderwerp. In 2018 kreeg zij de gelegenheid om in een ander tijdelijk groot atelier te werken aan haar grote installatie. Eenmaal af was het de vraag waar het eigenlijk getoond kon worden, geen betere plek natuurlijk dan aan de Zeestraat voor dit houtsnede-panorama. Panorama Hesjtèk # is het inmiddels gedoopt en het bestaat uit twintig panelen van 2 x 1 meter. Het is een overweldigende impressie van een stad aan zee. Een caleidoscopische ervaring, waar haar krachtige geschetste lijnen worden afgewisseld met de lichte of juist diep en heftig uitgegutste partijen.

Te zien t/m 6 oktober. 

Landelijke manifestatie Grafiek2019 in Den Haag
Detail Panorama Hesjtèk

Huidig Jegens & Tevens redacteur en graficus Dan Dickhof werd uitgenodigd als curator een tentoonstelling samen te stellen, met de grafiekmaand als uitgangspunt, bij de in Chinese hedendaagse kunst gespecialiseerde galerie SinArts. Samen met Ma Hui stelde hij speciaal een installatie samen van vier geëtste rollen papier van 12 meter lang. Ma Hui schildert met gewassen inkt en maakte voorheen veel etsen, maar stopte hiermee in 2013. Speciaal voor deze tentoonstelling nam zij het weer enthousiast op. Haar werk werd in binnen- en buitenlandse musea getoond, waaronder in het Cobra Museum en het Beijing Museum of Contemporary Art.

Te zien t/m 22 september.

Ma Hui, detail van de installatie Endless Lines
Ma Hui, pu'er en gewassen inkt

De Grafische Werkplaats doet natuurlijk ook mee op haar eigen locatie tijdens deze Grafiekmaand. Jonge Haagse en Rotterdamse kunstenaars met weinig tot geen ervaring in de grafiek zijn de uitdaging aangegaan om zich te verdiepen in wat de grafische kunsten anno 2019 te bieden hebben. Het zal interessant zijn op wat voor manier en in hoeverre dit aansluiting vindt in hun huidige kunstenaarspraktijk. De show is gecureerd door Lisa Blaauwbroek. Er zal werk te zien zijn van onder andere Iliada Charalambous, Tobias Lengkeek en Jason Terlouw. De expositie met de toepasselijke naam Try Out zal tijdens Hoogtij in premiere gaan.

Te zien t/m 10 november.

Landelijke manifestatie Grafiek2019 in Den Haag