Bibliotheeksessie: Welmer Keesmaat

Laatst werd ik uitgenodigd om een bibliotheeksessie bij Stroom bij te wonen. In het voor- en najaar nodigt Stroom kunstenaars, vormgevers en/ of fotografen uit om hun inspiratieboeken te bespreken met een kleine groep mensen. Welmer Keesmaat was de hoofdgast van deze sessie.

Wie is Welmer Keesmaat? Nou, die vraag is nog niet eens zo heel eenvoudig te beantwoorden. Welmer doet veel en is van alles. Hij is vormgever, fotograaf, hij geeft het  YVI magazine uit en op dit moment richt hij ook nog eens een eigen uitgeverij (Contentement geheten) op. YVI magazine won in 2012 de prestigieuze AICA Oorkonde. De aanwezigen bij de sessie hoorden zijn talloze werkzaamheden en concludeerden, Welmer werkt 7 dagen per week. Dat klopt, beaamde hij. Maar eens in de zoveel tijd ‘vlucht’ hij naar België. Zijn drukker zetelt in Gent, hij had een tijdje een woning in Antwerpen. Belgie is ver genoeg om anders te zijn. Soms stapt hij ook in de trein voor een lange treinreis, nergens specifiek heen. Hij creëert zijn oplaad- en denkmomenten.

 

Keesmaat had een hele stapel boeken bij zich. Hij houdt van kleine boekjes. Naast exposities vindt hij boekjes het meest ideale podium voor zijn foto’s. De boeken die hij mee nam bevatten voornamelijk foto’s. Het eerste boek dat een enorme indruk op Keesmaat maakte is ‘Chili, een zwartboek’. Het stond in de boekenkast van zijn ouders, als tienjarige zag hij het voor het eerst. Het is een verslag van de onderdrukking in Chili door dictator Pinochet. Het boek is zwart wit en heel erg slecht gedrukt. Maar juist dat geeft het een extra lading mee. De typerende zonnebrillen van alle hoge militairen, worden nog zwarter.

Een ander boeiend boek dat Keesmaat die middag toonde is ‘Censorship daily‘ van Jan Dirk van der Burg. Nederlandse kranten worden in Iran getolereerd maar niet voordat er een blauwe sticker censuur overheen is gegaan. Blote dijen worden afgeplakt met blauw tape bijvoorbeeld. In het boek staan ook voorbeelden waarbij een volledige foto is afgeplakt. Het grappig en boeiend tegelijk.

En dan nog enkele andere boeken die Keesmaat meenam en die mij fascineerden.

Romka Magazine. Een magazine dat louter bestaat uit favoriete foto’s. Iedereen kan inzenden. Er staan favoriete foto’s in van mensen over de hele wereld. Vaak voorzien van een korte toelichting, maar het blijft raadselachtig waarom een foto iemands favoriete foto is.

There was no bed in the new flat, so my boyfriend and I both slept on this sofa for three months until the bed arrived. What a memory!
(Verschenen in Romka Magazine 7)

Het fotoboek ‘Foreign affair‘ van Margot Wallard en J.H. Engstrom. Al bladerend ben ik getuige van een passionele liefde tussen twee mensen die werkelijk alles met de camera vastleggen. De sigaret ervoor en de sigaret erna, zal ik maar  zeggen. Tijdens zo’n bibliotheeksessie bladert het toch wat ongemakkelijk.

En tenslotte ‘Reprinting the city‘  van Stephan Keppel. Een prachtig gestileerd portret van Den Helder. In zwart wit. Geen woorden nodig.

Het was een geslaagde middag. Ik hou van boeken en mijn horizon is dankzij Welmer Keesmaat aanzienlijk vergroot.