The Wild Bunch
Ze lijken luchtig en naïef, de tekeningen van Dirk Zoete, maar dat zijn ze niet. Opzettelijke naïeve tekeningen, alsof door een kind gemaakt, zijn eenduidig en zou ik snel op uitgekeken zijn. Bij Zoete draait het om het nemen van vrijheid. Hij staat zichzelf toe om een mannetje boven op de ark te zetten, de lijnen van de boten lopen dan maar gewoon in hem door. Het zijn deels ongeplande tekeningen. Ik schrijf deels omdat de composities sterk zijn, stevig op het papier staan en dat laat een bewuste opzet van de eerste lijnen zien.
Zoete toont in Galerie Maurits van de Laar tekeningen en een maquette. De maquette is een cilindervormig huis dat zowel atelier, woning als boerderij is, een ideale plek waarin de kunstenaar autarkisch kan leven. In het huis bevindt zich een miniatuurfiguurtje. Zoete zegt hierover in een interview: “Veel draait om kijken en tonen of kijken naar het kijken. Bij mijn eerste maquettes functioneerden de figuurtjes enkel als hulpmiddel om de schaal aan te geven. Later werden ze echt onderdeel van het beeld en dienden ze als model om bepaalde systemen en processen te demonstreren.”
Zoete tekent en bouwt een eigen wereld. Hij is op een boerderij opgegroeid en dat verloochent hij niet. “Ik wil een universum creëren dat voor mezelf relevant is, controleerbaar is en logisch in elkaar zit. Mijn werk gaat over onderwerpen waar uiteindelijk weinig aandacht voor is en die zelden in de hedendaagse beeldende kunst aan bod komen. Daardoor is het wel degelijk ook een kritiek, niet zozeer op de omgeving maar meer op een soort verstedelijkte mentaliteit en cultuur.”
Zijn universum tekent hij onder stolpen, alsof je ze kan oppakken, schudden en er sneeuw zal vallen. Maar de associatie met theaterdecors is er zeker ook; een bühne waarop bouwwerken of schepen staan. Deze tekeningen hebben verschillende etages waarop huizen, voorwerpen en mensen zijn afgebeeld die deel uit lijken te maken van een systeem. Soms is de bühne expliciet, zoals in The Wild Bunch waarin cowboys op houten paarden zijn gezet tegen de achtergrond van een Amerikaans woestijnlandschap. Het systeem van huizen, schuren, mensen en dieren wijst op een verlangen naar een eenvoudige samenhangende wereld waarin de mens zichzelf kan onderhouden.
Nog te zien tot en met 10 juni: tekeningen en 3dimensionaal werk van Dirk Zoete (B) en Martin Assig (D) in Galerie Maurits van de Laar