DOUBLET met Lisa Sebestikova & Lenneke van der Goot

Het tentoonstellingsconcept DOUBLET is in het leven geroepen door curator Petra Boonstra van Concordia Kunstruimte in Enschede. Het idee is om twee kunstenaars uit te nodigen in de achterste ruimte om samen een tentoonstelling te maken. De ruimte leent zich goed om je fantasie de volledige vrijheid te geven. In DOUBLET Editie 5 is het de beurt aan Lisa Sebestikova & Lenneke van der Goot.

DOUBLET met Lisa Sebestikova & Lenneke van der Goot
overzicht DOUBLET

Bij binnenkomst worden we meteen gegrepen door de ruimtevullende muurtekening van Van der Goot en de weerspiegeling in het werk van Sebestikova, dat zich op de vloer bevindt en bestaat uit een baan van reflecterende zwarte substantie waarboven haar ruimtelijke werken hangen: metalen frames en banden met elkaar verbonden. Een vreemd geheel zo alles bij elkaar. Bij ons rijst onmiddellijk de vraag: suggereren de objecten een overblijfsel van een andere vorm, iets wat er eerder was, maar nu is vergaan? Of staat het op zichzelf? De liquide substantie onder haar objecten doet bijna vermoeden dat de inhoud van de objecten is opgegaan in de met vloeistof gevulde banen op de vloer.
De muurtekeningen van Van der Goot bestaan uit tekeningen in tekeningen, sommige zo getekend alsof ze erop zijn bevestigd en andere zo bevestigd alsof ze erin getekend zijn. Ze speelt met schaduw en creëert zo diepte met kleur en zachte houtskoolvegen. De tekeningen geven geen houvast in het kijken. Ik probeer de ruimte in een oogopslag te bekijken, maar word direct alle kanten op getrokken.

Lenneke van der Goot
Lisa Sebestikova

Sebstikova maakt in het proces kleine schaalmodellen om spelenderwijs verschillende mogelijkheden te testen.

“Ik speel met bepaalde kenmerken van de ruimte door ze aan te wijzen, een route te bepalen en zo de toeschouwer door de tentoonstelling te leiden” – Lisa Sebestikova

In de begeleidende film die in de zaal wordt vertoond, vertellen Sebestikova en Van der Goot dat ze ook samen in elkaars schaalmodellen aan het werk zijn gegaan om de mogelijkheden te testen en te kijken hoe hun werk van invloed is op elkaars werk.

Van der Goot schildert de muren van Concordia met een zelf gemaakte penseel, bestaande uit aan elkaar geplakte kwasten. Met haar hele lichaam bewerkt ze in één ruimtelijke beweging een groot schildervlak.

“Ik heb geen pasklare antwoorden maar laat de verbeelding aan het woord” – Lenneke van der Goot

ingang zaal met werk van Sebestikova, uitleg DOUBLET en film
weerspiegeling liquide banen met bovenhangend werk Sebestikova en murals van der Goot

Concordia’s kunstruimte is een plek midden in het hart van Enschede, waar actuele beeldende kunst wordt gepresenteerd. Het is een plek waar dialoog met de bezoeker voorop staat en nieuwe ideeën over kunst de ruimte krijgen. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken en zijn opgezet in samenwerking met Nederlandse en Duitse kunstenaars die experimenteren met het vermengen van verschillende disciplines.

Petra Boonstra zoekt vaak twee kunstenaars bij elkaar waarvan ze vermoed dat er een overeenkomst is, maar dat niet zeker weet. Ze neemt zo een groot risico met het starten van een samenwerking die zowel kan falen als slagen.
DOUBLET 5 toont in ieder geval een zeer geslaagde samenwerking, de waardering van beide kunstenaars voor elkaar is goed terug te zien in de tentoonstelling en te beluisteren in hun interview.

Op 14 januari 2024 geven Lisa Sebestikova en Lenneke van der Goot een rondleiding door DOUBLET 5.

De tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met 4 februari 2024 bij Concordia, Langestraat 56 in Enschede.