Unhide All & Embodied Lines in Diepenheim

In 1979 begonnen Harrie ten Dam (1944-2013) en grafisch vormgever Sepp Bader onder de naam ‘Galerij 1881’ een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst in het voormalige raadhuis van Diepenheim. Eind jaren tachtig ontstond de mogelijkheid om een nieuw onderkomen te bouwen aan de Grotestraat. We kennen het nu als Kunstvereniging Diepenheim. In 2011 ontstond er dankzij mister drawing Arno Kramer het eerste ‘drawing centre’ van Nederland. Samen met mijn dochter bezocht ik er de tentoonstellingen ‘Embodied Lines’ & ‘Unhide All’.

Kunstvereniging Diepenheim
Drawing Centre Diepenheim

In het drawing centre werden we hartelijk ontvangen door de dienstdoende suppoost. Tegenwoordig kun je hier met een Museumjaarkaart terecht, maar het duurde voordat de pasjes konden worden gescand, dus we lieten ze achter bij de suppoost. We stapten blanco de eerste tentoonstellingsruimte in en fronsten onze wenkbrauwen. De aanblik vroeg om uitleg. Gelukkig lag er een heel boekwerk aan informatie, dat we gratis mee mochten nemen. Ik besloot daarop om de tentoonstelling eerst maar eens op mij in te laten werken en de informatie thuis te lezen.

Unhide All & Embodied Lines in Diepenheim
Nicole Wendel, Filmcomplicatie van performance

In de groepstentoonstelling Embodied Lines zijn kunstenaars op zoek naar hoe ze hun fysieke handelingen of lichamelijke sensaties in beelden kunnen communiceren. Allen verkennen zij via het tekenen het lichamelijke en andersom.

Nicole Wendel werkt op het snijvlak van performance en tekenen. Het is dan ook jammer dat ik de opening heb gemist, en het nu moet doen met de achtergebleven resten en videobeelden van de performance. Hierdoor kan ik het misschien niet echt beleven en mis ik de interactie met de kunstenaar.

Op de muur is een lijnenspel te zien van Katrina Brown. Ook hier gaat het om een performance waarbij je de beweging van het lichaam terug ziet op de muur. Het gaat hier om beweging, voelen, denken en tekenen. In deze tekeningen ervaart de kunstenaar het lichaam van haar rugzijde.

Unhide All & Embodied Lines in Diepenheim
Liesje van den Berk

Liesje van den Berk onderzoekt de relatie tussen lichaam en omgeving. In het Drawing Centre Diepenheim toont zij recente tekeningen die ze deels maakte tijdens een residentie bij DRAWinternational in Caylus in Frankrijk. Als onderdeel van het aanvullende programma rond Embodied Lines organiseert Liesje van den Berk een performance op 13 oktober. Dat lijkt mij een goed moment om de tentoonstelling te bezoeken! Ik denk dat de beleving dan weer geheel anders zal zijn.

Unhide All & Embodied Lines in Diepenheim
Uli Kürner, Songlines, instalatie mixede media 2019

Uli Kürner is zowel musicus als beeldend kunstenaar. Hij laat in het Drawing Centre een installatie zien die is ontstaan vanuit een wandeling in Diepenheim. Wandelen is voor Kürner een belangrijke gegeven in zijn artistieke praktijk. Wandelen is voor hem als het denkbeeldig trekken van looplijnen door straten. Tijdens het wandelen laat Kürner zich leiden door het hem omringende geluid. Ook Kürner zal tijden het programma van Embodied Lines op 13 oktober een geluidswandeling organiseren. Zeker de moeite waard want de omgeving Diepenheim is prachtig, met kastelen en bos!

Een beetje gedesoriënteerd maar met support van de suppoost liepen mijn dochter en ik naar het hoofdgebouw van de kunstvereniging. Op de de deur staat een veelbelovende tekst. Attentie!! Deze kunst kan u letterlijk en figuurlijk raken… Let op uw hoofd.

Unhide All & Embodied Lines in Diepenheim
Rainbow Backing, Plaatsgebonden installatie

Gerbrand Burger - Unhide All

De tentoonstelling Unhide All ontleent haar titel aan een instructie uit 3D computerprogramma’s zoals SketchUp. Het is tevens de eerste solotentoonstelling van Gerbrand Burger. Digitale programma’s zijn een belangrijke inspiratiebron voor zijn werk. Zijn werk ontstaat vanuit restmateriaal dat hij op straat vindt. De vondsten bepalen ook zijn kleurgebruik. Hij gebruikt de kleuren zoals hij ze aantreft. De eigenschappen van het materiaal zijn leidend voor de kunstenaar, en in het bijzonder zoekt hij naar de wisselwerking tussen gezichtsbedrog en tastbare werkelijkheid.

Rainbow backing
Rainbow backing

In de tentoonstelling diende de karakteristieke architectuur van de kunstvereniging als vertrekpunt. Met twee monumentale ingrepen zet Burger het gebouw volledig naar zijn hand. Mijn dochter en ik zijn enthousiast! Het is een soort doolhof waar de eigen fantasie mee op de loop gaat. De doorkijkjes maken het daarbij extra spannend.

Samen creëren de elementen een tussenlaag, zoals de binnenwereld van cellen en vezels in een boomblad.

Unhide All & Embodied Lines in Diepenheim
Rainbow backing
Kiwi grün stone form
Echoes and remains pouring out of our technical equipment (after Vilém Flusser)

Er zijn ook twee sculpturen te zien. Kiwi grün komt dicht bij schilderkunst, vind ik zelf. Zoals je een schilderij opbouwt uit meerdere lagen, gebruikt Burger verschillende elementen over elkaar.

Unhide All & Embodied Lines in Diepenheim

Al met al was het weer een mooie middag in Diepenheim. En zeker een aanrader om op 13 oktober te gaan naar de extra programma’s van Embodied Lines. Vanuit Amsterdam wordt er regelmatig een busreis georganiseerd door Jacko Brinkman, geheel in lijn met de gastvrije mentaliteit van de kunstvereniging. Ik denk wel dat je daar snel bij moet zijn aangezien het aantal plaatsen beperkt is. Neem contact op met de Kunstvereniging voor meer informatie.

Embodied Lines & Unhide All zijn te bezoeken tot en met 5 januari 2020 bij Kunstvereniging Diepenheim.