GREAT small WORKS

Stephane Simoens contemporary fine art

Dankzij een verschuiving in de programmering kwam galeriehouder Stephane Simoens  op het idee om een tentoonstelling te maken met klein werk van kunstenaars uit zijn stal in combinatie met mogelijke nieuwe kunstenaars. Tachtig werken zijn er nu te bezichtigen, van maar liefst 34 kunstenaars.

GREAT small WORKS
Galerie Stephane Simoens in Knokke-Zoute, België

Het is een uitgebreid internationaal gezelschap geworden, met velen die ik nog niet kende. Maar er waren voor mij ook een aantal bekende Nederlandse kunstenaars bij waaronder Philip Akkerman, Berend Strik, Jan Schoonhoven, Niek Hendrix en Udona Boerema. Alle werken zijn op ooghoogte opgehangen zodat je er gemakkelijk langs kunt lopen. Het lijkt een beetje op speeddaten met de kunstwerken en de met de exposanten. Sommige kunstenaars kom je vaker tegen. En een aantal werken vragen steeds opnieuw de aandacht, voor een tweede date.

GREAT small WORKS
Great Small Works

De galerie ligt op steenworp afstand van het strand zodat je na de eerste ontmoeting even uit kunt waaien om daarna opnieuw met een frisse blik de galerie binnen te stappen. Daardoor kun je ook weer nieuwe werken ontdekken. Wat mij opviel was dat er behalve veel abstract werk ook veel conceptueel werk is te zien. Sommige werken vragen dan ook om extra uitleg. Gelukkig is Stephane er bij om enthousiast te vertellen over zijn kunstenaars en de tentoongestelde werken.

GREAT small WORKS

Den Haag is ook vertegenwoordigt met de bekende portretten van Philip Akkerman.

Philip Akkerman
Philip Akkerman

Oorspronkelijk was er een solotentoonstelling van Berend Strik gepland, maar hij is nu in Amerika bij een tentoonstelling van Rem Koolhaas. Hoewel de tentoonstelling van Strik dus nog even op zich laat wachten, zijn er in dit overzicht alvast wel drie van zijn nieuwe werken te bewonderen.

Berend Strik
Berend Strik

Niek Hendrix, die we ook kennen van zijn kunstblog Lost Painters, was ook in Knokke aangespoeld. Ook van hem zijn er drie werken in de tentoonstelling opgenomen.

Niek Hendrix
Niek Hendrix

Bij het lezen van de uitnodiging werd ik verrast door de vermelding dat Jan Schoonhoven hier ook te zien zou zijn. In de galerie hangen twee werken op papier, die ik niet meteen als een typische ‘Schoonhoven’ herkende. Met wat speurwerk op het internet na thuiskomst, vermoed ik nu dat het om tekeningen uit de jaren ’80 gaat.

Jan Schoonhoven
Jan Schoonhoven

Udona Boerema heeft tussen dit gezelschap zes werken hangen.

Udona Boerema
Udona Boerema

Op deze foto zien we de grootmoeder van de galeriehouder. De fotograaf is onbekend. Met trots is ze in de tentoonstelling gehangen, om te waken over de collectie.

De galerie bestaat nu 12 jaar, en het vak en de liefde voor kunst is er van kinds af aan met de paplepel ingegoten, want vader Simoens had ook een galerie.

GREAT small WORKS

De werkjes die ik er nu zo heb uitgepikt, zijn slechts een keuze uit de beelden waar direct mijn ogen op vielen. Wellicht, wanneer ik nog een andere keer zal gaan, zal ik weer andere keuzes maken.

GREAT small WORKS
Brad Kahlhamer

Ook onderstaande werken van Natasja Mabesoone, een kunstenaar uit Knokke, spraken mij aan. De tekeningen zijn op doek getekend. Op het oog vrij kinderlijk, maar met een gelaagdheid  waardoor ik vermoedt dat ze lijnen heeft weggehaald.

Natasja Mabesoone
Natasja Mabesoone
Johan Nobell
Johan Nobell

De tentoonstelling is een mooie representatie van wat je zoal in deze galerie kunt verwachten. De locatie aan zee maak een bezoek meer dan de moeite waard. Uitwaaien en vrijuit kunst bekijken is een goede combinatie.

GREAT small WORKS
Lars Morell
GREAT small WORKS

De tentoonstelling GREAT SMALL WORKS is nog te zien tot en met 31 maart 2020 bij Stephane Simoens contemporary fine art,  Golvenstraat 7 in Knokke-Zoute, België.