DOUBLET #3 met Roos van Haaften en Heike Gallmeier

Bij Concordia in Enschede is de derde DOUBLET tentoonstelling geopend. In deze tentoonstellingsreeks worden twee hedendaagse kunstenaars bij elkaar gebracht. Zo wil Concordia onderzoeken hoe de kunstenaars zich tot elkaar verhouden. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen, en wat vertelt dat ons over hun manier van werken? Voor deze editie zijn Roos van Haaften en Heike Gallmeier uitgenodigd.

DOUBLET #3 met Roos van Haaften en Heike Gallmeier

Roos van Haaften (NL,1983) Heeft een verleden in de theaterwereld en dat is zichtbaar in haar lichtinstallaties. Ze tekent met dingen die ze vindt op straat en in haar huis: glasplaten, plastic zakjes, een elastiekje of een beetje zand. Alles wat binnen handbereik is en bruikbaar is om tot een beeld te komen. En door met licht te projecteren op de objecten gebruikt ze schaduweffecten waarmee een nieuwe wereld ontstaat. Het is aan de kijker om die wereld verder in te vullen. Zo horen we in de zaal een kind zeggen: “Boven lijkt wel een berglandschap, en onder echte kunst!”

Het werk van Roos van Haaften was eerder vaak opgebouwd uit zwart wit tinten. Maar na een werkperiode bij het Kunstenlab in Deventer doet ze nu ook onderzoek naar de werking van kleur. Dat heeft er inderdaad toe geleid dat aan de onderzijde van het lichtspel een interessante kleurschakering ontstaat. De voornamelijk abstracte beelden roepen een beeld op van de zee waarop we onze gedachten kunnen laten wegdrijven.

DOUBLET #3 met Roos van Haaften en Heike Gallmeier

Heike Gallmeier (DE,1972) gebruikt de gehele expositieruimte als canvas. Gallmeier maakt, net als van Haaften, ook gebruik van objecten en voorwerpen die ze toepast in haar ruimtelijke werk. Fotografie en gevonden materialen zijn onderdeel van haar installaties. Zo zoekt ze naar de grenzen tussen ruimte en oppervlak, object en beeld. In de chaos en orde nodigt ze het publiek uit zelf een perspectief te kiezen.

Doublet#3 met het werk van Roos van Haaften en Heike Gallmeier is nog tot en met 30 april 2023 te zien. Bij de tentoonstelling is een video gemaakt waarbij de kunstenaars dieper ingaan op hun werk.

Concordia ligt aan de Langestraat 56 in het centrum van Enschede en is goed te combineren met een bezoek aan Rijksmuseum Enschede en Villa de Bank.