Jonge kunstenaars shape-shiften hun kunstpraktijk

Atelier: klapstoeltjes, klaptafeltje, schildersezel in de ene hoek, stapels werk in de andere. Van de kunstenaar geen spoor want die is geld aan het verdienen. Bijbaantje in de horeca of de bouw. Of hij/zij is een van de duizend andere dingen doen die gedaan moeten worden naast het maken van kunst.
Herkenbaar voor veel jonge kunstenaars, denken Catelijne Boele (1996) en Anca Bârjovanu (1998). Hoe doen ze het allemaal? Om die vraag te beantwoorden brengen zij begin april vijftien jonge talenten én hun werk bij elkaar in een oude loods in het Haagse Laakkwartier.

Op zolder bij See Lab Scheveningen, uitzicht op de vuurtoren, zit het hoofdkantoor van de VOF Milk and Cereals, eind vorig jaar opgericht door Boele en Bârjovanu en nu al druk met een groot project. Over een kleine twee maanden laten ze vijftien jonge kunstenaars met hun werk naar een loods in Den Haag komen. Deelnemers uit Den Haag, Arnhem, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. ‘1000 Shape-Shifting Chocolate Chips’ noemen ze de event in de Laak loods (achter Mega Stores bij station Hollands Spoor).

Jonge kunstenaars shape-shiften hun kunstpraktijk
Anca Bârjovanu, How to grow thick skin (2021)

Shape-shifting want centraal in het hele gebeuren staat de vraag hoe kunstenaars het beste kunnen omgaan met al die verschillende rollen die ze moeten spelen om kunst te kunnen maken. Op de academie leren ze tekenen, schilderen, beeldhouwen, maar niet hoe je PR te doen of belasting formulieren in te vullen.
Hoe tijd en geld te vinden om te doen wat je wil doen, dat willen ze van van elkaar leren tijdens het evenement waarvoor de fondsenwerving gestart is via Voor de Kunst. 7500 euro moet er bij elkaar gesprokkeld worden. Om de huur van de loods te betalen en de deelnemers. Zo krijgt een deelnemer die een bestaand werk laat zien 222 euro plus reiskosten.

Boele (li) en Bârjovanu (foto en werk op de achtergrond: Menno Pasveer)

Boele en Bârjovanu vinden ‘navigeren door de kunstwereld’ veeleisend (“intense”). Op de academie leerden ze naar eigen zeggen vooral wat ze ‘atelierpraktijk’ noemen. Produceren en geïnspireerd blijven is echter nog een hele kunst als je daarnaast ook je eigen promotie, verkoop en levensonderhoud moet doen.
En dus gaan ze dat samen met dertien ‘lotgenoten’ onderzoeken. Ze verwachten vooral veel jongeren. Van elkaar leren én plezier maken, onder andere door samen te eten. Naast de 450m2 expositie ruimte die de Laak loods biedt is er een pop-up restaurant.

Jonge kunstenaars shape-shiften hun kunstpraktijk
One hand at a time, Karin Iturralde Nurnberg

Deelnemende kunstenaars: Xam van Kempen, Karin Iturralde Nurnberg, Luke McCowan, Jochem Mestriner, Yunie Chae, Ruben Visser, Obbe van der Weide, Bo Wielders, NIGN, Lotus Rooyakkers, Martyna Pekala, Sarjon Azouz, Emma Gallacher en Boele & Bârjovanu.

Advies en assistentie bij het verwezenlijken van hun ambitieuze project krijgen Boele en Bârjovanu van kunstenares Wumen Ghua, oprichtster van Serious Initiative in Amsterdam. Zij is gast curator en helpt onder veel meer bij het maken van een vloer plan.

Jonge kunstenaars shape-shiften hun kunstpraktijk
Catelijne Boele - Dematerialization of collective movement (2021)