Winterwerkplaats in de EF: Oscar Peters bouwt weer een kunst8baan en nu met looping!

In de Electriciteitsfabriek (EF) in Den Haag is de Amsterdamse beeldend kunstenaar Oscar Peters begonnen met de bouw van een nieuwe kunst-achtbaan, deze keer met een looping. Vincent ‘t Sas nam alvast een kijkje -meer niet want Peters wil dat bepaalde zaken nog geheim blijven.

Winterwerkplaats in de EF: Oscar Peters bouwt weer een kunst8baan en nu met looping!

Aan ruimte deze keer geen gebrek. Peters kan zich hier uitleven en naar het zich laat aanzien doet hij dat ook. De kunstachtbaan wordt deel van een door het gebouw geïnspireerde installatie die naar zijn zeggen “de strijd aangaat met de heftige structuur” van de Electriciteitsfabriek.

Winterwerkplaats in de EF: Oscar Peters bouwt weer een kunst8baan en nu met looping!
Oscar Peters: "(Dit is) brutalisme in de architectuur, hoekig, bokkig, massief!"

Met lange houten palen en enorme rode lappen katoen is Peters de strijd aangegaan, kort na Nieuwjaar. Nog de hele maand januari duurt het proces. Hoewel er natuurlijk een masterplan aan voorafgaat en Peters al eerder achtbanen heeft gebouwd, blijft ook de opbouw in de Electriciteitsfabriek grotendeels een kwestie van trial and error. De baan is groter en sneller dan ooit, er komt voor het eerst een looping in en de baan zal nog onder een trappenhuis door denderen. Door de grotere hoogte van de hellingbaan, vlak voor de looping, zal de snelheid ook veel groter zijn dan voorheen en Peters moet nog zien welke consequenties dat gaat hebben voor de constructie van de looping. De karretjes krijgen ook nieuwe grotere wielen die soepeler zullen lopen in een bredere goot. En als het lukt komen er misschien nog extra karren bij.

De wielen
...en de goot.

Wekelijks zal de achtbaan, die in ieder geval groot genoeg wordt voor een treintje van vijf karretjes, nieuwe kunstwerken rondrijden, te beginnen met het werk van enkele bekende en minder bekende kunstenaars op uitnodiging van Peters. Eind van de maand, tijdens de opening, gaat de oproep de deur uit aan alle kunstenaars om nieuwe werken aan te leveren voor de achtbaan.

Behalve de kunstachtbaan zal Peters ook nog twee andere monumentale installaties tonen die minsten zo indrukwekkend zijn. Gebaseerd op indrukken tijdens een reis naar Japan. Maar deze bekijken we onder embargo en mogen nog niet worden gefotografeerd. Het is wel duidelijk dat bezoekers de industriële hal straks weer op een hele andere wijze zullen gaan ervaren.

Winterwerkplaats in de EF: Oscar Peters bouwt weer een kunst8baan en nu met looping!
De basis

Op donderdag 30 januari om 19.00 uur is de opening van Volta; de installatie staat in ieder geval tot 22 maart.

Het project is een samenwerking van de Electricteitsfabriek en Nest. In de tentoonstellingsruimte van Nest zal gelijktijdig de groepstentoonstelling ‘Fluid Desires‘ te zien zijn.

 

Winterwerkplaats in de EF: Oscar Peters bouwt weer een kunst8baan en nu met looping!
Teamwork onder leiding van opzichter Peters.