Faust Faust Faust Faust Faust Faust Faust… Goethe G-O-E-T-H-E!

Sybren Renema @ Galerie Dürst Britt & Mayhew

Bij de ingang van de tentoonstelling struikel je zowat over een video-installatie. En als je dat zou doen is de kans groot dat je voorover valt in een kleine fontein. Barst dan maar in lachen uit want dat is de bedoeling. Exposant Sybren Renema is gefascineerd door de grote Goethe maar hij ziet ook in Goethe, in al zijn grootsheid, een pedante ijdeltuit. En dat toont Renema in zijn tweede solo expositie Verweile doch! Du bist so schön! , nu te zien bij de Haagse galerie Dürst Britt & Mayhew.

Als we eens kijken naar de video in plaats van erover te struikelen, dan zien én horen we Leonard Bernstein eindeloos FAUST! roepen. Het is een door Renema bewerkte YouTube video van de Amerikaanse dirigent die List’s Faust uitlegt aan een zaal vol kleine kinderen. Een letterlijk glimmende en strak in het pak zittende Bernstein die hier de schoolmeester uithangt en die in al zijn ijver eerst irritatie oproept om dan het door Renema beoogde effect te behalen: belachelijkheid.

Dat effect bereikt Renema meteen als we kijken naar de iets verder de galerie in geplaatste installatie, door de kunstenaar zelf betiteld als ‘de meest lullige fontein ter wereld’. Het is een op een hoop gelegde hoeveelheid maskers van hetzelfde ernstig kijkende gelaat. Ze liggen op prachtige tegels die een onderliggend putje bedekken waardoor het door een tuinslang aangevoerde water kan wegstromen. Belachelijk? Ja en toch ook weer niet want dit zijn kopieën van het levensmasker van Goethe. Met een klein boogje stroomt het water precies op een van de maskers en dan begrijp je wat Renema wil zeggen. Die Goethe trekt een gezicht wat iemand trekt die door een ondeugend (uit Bernstein’s concert weggelopen?) kind onverwacht met een tuinslang in zijn gezicht gespoten wordt. Hahahahaha! Faust!

Faust Faust Faust Faust Faust Faust Faust… Goethe G-O-E-T-H-E!
Faust Faust Faust Faust Faust Faust Faust… Goethe G-O-E-T-H-E!

Hoog tijd om aandacht te besteden aan de grote neon-installatie die waarschijnlijk wel de goedkeuring van Goethe zou wegdragen mocht hij ineens de galerie bezoeken, aan de hand van Mephisto uiteraard. Daar, in neon uitgevoerd hangt de ‘Temperamentenroos’ uit Goethe’s Kleurenleer, een semi-natuurwetenschappelijk werk waar hij trotser op was dan op zijn literaire werk. Menselijke temperamenten corresponderen volgens Goethe met bepaalde kleuren. Rood zijn de tirannen en zacht geel de minnaars. Helden zijn oranje en avonturiers ook.

Faust Faust Faust Faust Faust Faust Faust… Goethe G-O-E-T-H-E!

Net als de oude Goethe (1749) is de jonge Renema (1988) veelzijdig geïnteresseerd. Hij verdiept zich in kunst, geschiedenis, ontdekkingsreizen, natuurwetenschappen en moderne reproductietechnieken. Van helikoptervluchten die hij maakte boven bergen in Canada resulteerden foto’s die hij vervolgens met de computer gemorft heeft en daarna gezeefdrukt. Een aantal hangen nu in de galerie en zijn getiteld ‘Zauberberg’.

Goethe’s interesse in geologie en paleontologie komen als het ware ook weer terug in de serie tentoongestelde keramieken. Uitgaande van een gekochte ammoniet, laat Renema zien wat er gebeurt als hij daar bepaalde software en een 3D-printer op loslaat. De ammoniet verandert in vijf stappen in een driehoek. Gemaakt tijdens een residency in het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk.

Verweile doch! Du bist so schön! van Sybren Renema is nog te zien tot en met 26 januari 2020 bij Galerie Dürst Britt & Mayhew in Den Haag.