STOP! – Klimaatkunstenaars

De Jegens & Tevens Collectie

STOP…

Automatisch vullen mijn gedachten het aan

…Climate Change 

Als ik “stop climate change” invul in mijn zoekbalk op google krijg ik honderden links naar websites waar lijstjes te vinden zijn die mij vertellen hoe we klimaatverandering tegen gaan. Eigenlijk vind ik het maar verdrietig om al deze lijstjes te zien. “20 Best ways to stop climate change”, “Top 10 things you can do about climate change,” “Is it too late to prevent climate change? Here is what you can do”

Uiteraard, het is belangrijk om naar jezelf te kijken. Wat kan ik doen? Nu het vuur ons lijkt in te sluiten en het water niet meer alleen door de oevers stroomt maar ook door onze huizen, doen deze lijstjes echter al gauw naïef aan. De tijd van goede voornemens zit er wel een beetje op. Het stoppen van klimaatverandering is immers geen optie meer, hoe mooi het ook klinkt en hoe graag we onszelf dat ook wijsmaken. Ja, we kunnen onszelf lijstjes voorhouden die met onze imperfecte uitvoeringen minuscule veranderingen zullen opleveren. Maar de realiteit is dat onze manier van leven compleet anders moet, en wel direct. We zullen herhaaldelijk worden overrompeld door nieuwe natuurrampen. Zo stelt ook Unicef in een confronterend rapport vorige maand waar ze bevestigen dat meer dan een miljard kinderen extreem risico lopen door de klimaatcrisis. Vrijwel ieder kind loopt gevaar door “hittegolven, overstromingen, tropische stormen, ziektes, droogte of luchtvervuiling.”

Het kwaad is dus al voor een groot deel geschiet. Toch kunnen we ons massaal inzetten om structurele veranderingen te bewerkstelligen. Daarvoor is het van belang dat we niet gaan wachten tot overheden na eeuwige debatten hun zaakjes op orde brengen. Het belangrijkste is dat we onze ogen volledig openen, zien wat we te verliezen hebben en druk uitoefenen op overheden en bedrijven voor directe en langdurige oplossingen. Mm, dit begint toch op een lijstje te lijken. Vooruit dan.

3 Basislessen tegen Klimaatverandering

(met de hulp van hedendaagse kunstenaars)

  1.     Laat je confronteren met de dagelijkse realiteit

Kijk naar het werk van kunstenaar Jeff Frost die de vlammen in Californië achterna gaat. Het vuur confronteert en beangstigt en is daarmee zeer effectief voor onze bewustwording van de klimaatcrisis.

 

  1.     Zie de vergankelijkheid in van de schoonheid om je heen

Vergankelijkheid is in de kunst al eeuwen een populair thema. De heldere, gelaagde en adembenemende ijslandschapstekeningen van kunstenaar Zaria Forman laten de schoonheden zien van de landschappen die in kwetsbare staat verkeren. Wat betekent het wegvallen van deze schoonheid? Het verdwijnen van dit sublieme landschap?

  1.     Stel jouw toekomst voor..

.. samen met Mel Chin. Deze kunstenaar bedenkt hoe hij in Times Square, wat kan worden gezien als een hoogtepunt van de vervuilende consumptiemaatschappij, mensen kan bereiken met zijn kunstwerken. Dit doet hij onder andere door zijn app ‘Unmoored’ waar hij Times Square onder water zet via je mobiel of VR bril. Zo zie je met eigen ogen wat de stijging van de zeespiegel betekent. Zien is geloven, toch?

 

Kortom, laten we niet passief afwachten tot de volgende natuurramp plaatsvindt die significant genoeg is voor onze aandacht. Laten we niet constant wachten op een bevestiging dat de wereld inderdaad in een crisis verkeert. Maar laten we gezamenlijk de confrontaties opzoeken en onszelf inspireren voor verbetering op grote schaal. Deze kunstwerken en de kunstwerken van duizenden anderen klimaat kunstenaars dragen in ieder geval bij aan deze missie.

Stop! Stop!
Stop! Stop!
Stop! Stop!
Stop! Thema