VLUCHTIG – Rust, Ruimte en Onverdeelde Aandacht – Bruno van den Elshout

De Jegens & Tevens Collectie

Wat zou je doen als je alle tijd van de wereld zou hebben? Het is een vraag waar iedereen wel een keer bij heeft stil gestaan. “Hoe is het met je?”, “Gaat goed, maar ik ben wel druk.”. “Sorry ik kan toch niet komen, ik heb het zo druk de laatste tijd”,  “Ik moet toch last minute afzeggen, ik ben helemaal uitgeteld”. Druk, druk, druk, waarom is tijd zo vluchtig? We willen van alles, maar we lijken de strijd te verliezen aan het ‘moeten’. Verliezen we onze tijd aan dingen die er niet echt toe doen? Kunnen we binnen ons drukke bestaan nog de tijd vinden om een ander onverdeelde aandacht te geven? Kunstenaar Bruno van den Elshout zet die onverdeelde aandacht voorop in zijn kunstprojecten. Hierdoor weet hij niet alleen sprekende foto’s te maken, hij neemt ons als participant mee in het proces en laat de wonderen zien van ‘alle tijd van de wereld.’ Achter de foto’s van Bruno schuilen duizenden ontmoetingen, wandelingen, gesprekken en ervaringen. De kunstwerken eindigen en beginnen niet op het moment van de foto, ze zetten zich voort in de hoofden van de deelnemers – waaronder Van den Elshout zichzelf ook rekent. 

VLUCHTIG – Rust, Ruimte en Onverdeelde Aandacht – Bruno van den Elshout

Ontmoet  Sylviya uit Kazanlik, Bulgarije.

Sylviya was een van de 2700 personen die Van den Elshout ontmoette en interviewde tijdens zijn rondreis door Europa voor ‘Us Europeans’ (2007-2009). Er ontstond een waardevol gesprek tussen de twee. Sylviya sprak openlijk over corruptie binnen haar land, iets waarover ze ooit een scriptie schreef. Met maar één literaire bron waar ze gebruik van kon maken, leek het probleem onbestaand. Desondanks betaalde ze extra geld aan haar dokter zodat ze zeker wist dat haar operatie op een juiste manier werd uitgevoerd. De dokter nam dit geld zonder bezwaar aan.

“I had a vague idea of the amount of money he was likely to expect for the service. It`s something people talk about, like they talk about salaries.”

“For true love is inexhaustible; the more you give, the more you have. And if you go to draw at the true fountainhead, the more water you draw, the more abundant is its flow.”

~ Antoine de Saint-Exupéry

Rust en ruimte zichtbaar en deelbaar maken, hoe doe je dat? Van den Elshout dacht hierover na en besloot om een jaar lang elke dag een foto te maken op een plek die hem het meeste rust bood. 8785 keer fotografeerde hij op precies dezelfde plek de Noordzee horizon op het strand in Den Haag, een thuishaven voor Van den Elshout.

Net als kunstschilder Claude Monet (1840-1926), die de lichtval op de kathedraal vastlegt, maakt Van den Elshout ons in het heden bewust(er) van de verandering van het licht. Met zijn kunstenaarsboek ‘New Horizons’ (2012-2014), waarin de horizonnen poëtisch zijn tentoongesteld, ervaren we iets wat we anders niet ervaren: een spel tussen tijd.  

Een dag lang, door weer en wind, op pad om een ander te ontmoeten.

Van den Elshout ontmoette voor zijn project ‘Whatever the Weather’ (2018 + ) 144 mensen die hij in portretten (die ze zelf maakte) vastlegde en samenbracht in zijn kunstenaarsboek. Hij zocht voor dit project naar de betekenis van “wezenlijk”. ‘Van wezen tot wezen’ iemand tegenkomen, zonder de hinder van tijdsdruk, angst, schaamte, oordelen en belangen. Met dit langdurige project deelde hij het concept ‘tijd’ met de deelnemers.

Wat ontstaat er als je 8 uur lang al je verplichtingen opzij zet en samen met een metgezel rust en ruimte opzoekt? In een zoektocht naar onverdeelde aandacht, kom je elkaar tegen. Dit kan op momenten ongemakkelijk zijn. Want, hoe vaak verschuilen we ons achter tijd-, werk-, en sociale schema’s? Desondanks zorgt het verstoppen achter ons drukke bestaan er uiteindelijk niet voor dat we diepgang en welzijn vinden. Niet het moeten, maar het mogen genieten van tijd brengt ons dichterbij de ander én dichterbij onszelf.

Heb je de tijd om te luisteren naar een bijzondere ontmoeting? Luister dan naar  ‘Alle Tijd van de Wereld’ (2020 – ), een nieuw project waar van den Elshout een unieke ontmoeting deelbaar maakt.  

Vluchtig  Vluchtig
 Vluchtig  Vluchtig
 Vluchtig Vluchtig
Vluchtig Vluchtig
Vluchtig