Ondergrondse avonturen in Quartair

Het nieuwe seizoen In Den Haag opent onofficieel met een korte flitstentoonstelling bij Quartair. Het is druk op de opening van Adventures Under Ground, een groepstentoonstelling waarin 12 kunstenaars de 12 hoofdstukken uit Lewis Caroll’s Alice’s Adventures in Wonderland onder handen nemen.

Ondergrondse avonturen in Quartair
Openingsperformance Red Dwarf

De tentoonstelling en de reis naar de onderwereld worden ingeleid door een performance van Red Dwarf die daarmee de grenzen van het geluid van de gong verkennen. De merknaam ‘Wuhan’ op een van de gongs doet vermoeden dat hier ook wordt afgerekend met de pandemie die ons allen dwong om gedurende de afgelopen quarantaineperiode in onze eigen hol te blijven en nog uitsluitend introspectieve reizen te maken.

Melle de Boer
Annemarie Slobbe

Maar wellicht is dat niet meer dan een associatieve gedachte die voortkomt uit het bekijken van de tentoonstelling waarin de kunstenaars ook zo vrij mogelijk omgaan met het verhaal en het beeld. Curator Lula Valletta benadrukt vooral het surreële karakter van de tentoonstelling en het feit dat ook dit project weer in boekvorm is uitgegeven.

Marjolijn van der Meij
Paul de Jong

Hierbij een impressie van enkele resultaten in de tentoonstelling. Opvallend is dat veel werken zeer gedetailleerd en gelaagd zijn en op zichzelf ook gebruik maken van visuele en denkbeeldige mogelijkheden om in het werk te verdwijnen.

Ondergrondse avonturen in Quartair
Cedric ter Bals
Jordan Herregraven
Ondergrondse avonturen in Quartair
Leonie Schneider (detail)
Bernice Nauta
Niels Janssen (detail)
Ondergrondse avonturen in Quartair
Lula Valetta

Adventures Under Ground – 20-22 augustus 2021 bij Quartair, Toussaintkade 55 in Den Haag.

Met werk van Annemarie Slobbe, Marjolijn van der Meij, Cedric ter Bals, Bernice Nauta, Malou Cohen, Jordan Herregraven, Angelika Hasse, Paul de Jong, Leonie Schneider, Niels Janssen, Melle de Boer en Lula Valletta