Thema, methode, keuzevrijheid @ De Zaal

Bij galerie De Zaal in Delft is momenteel een tentoonstelling te zien die is samen gesteld door Jaap van der Ende, de Delftse schilder die ook in Den Haag regelmatig werk heeft getoond. Hij is een kunstenaar die zijn ideeën graag mag verwoorden. We zagen van hem eerder publicaties met teksten over de schilderkunst zoals bijvoorbeeld het boekje Uit het Atelier, een stellingname dat bij het HCAK het licht zag. In deze huidige tentoonstelling probeert hij ideeën over het werken met vooropgestelde beperkingen te laten zien als methode om het kunstenaarschap invulling te geven. Zelf werkt hij systematisch vanuit het idee dat de wereld van wetmatigheden aan elkaar hangt.
In dit beeldend exposé wil hij  laten zien dat door beperkingen in kleur, onderwerp, materiaal of concept een enorme hoeveelheid mogelijkheden zijn uit te werken zoals te zien is in het werk van de tentoongestelde kunstenaars. In de bij de expositie gemaakte publicatie geeft hij de Delftse meester Jan Schoonhoven als voorbeeld die met minimale middelen een prachtig oeuvre ter wereld heeft gebracht.
De tentoonstelling is bijzonder geslaagd, niet in het minst door de keuze van kunstenaars die in paren zijn gepresenteerd. Dat werkt in een aantal gevallen goed uit, Philip Akkerman (sowieso met prachtig werk) en Jos van Merendonk contrasteren mooi en dat geldt ook voor Gracia Khouw en Jan Smejkal of Anjes Adriaansens en Maarten Janssen. In andere gevallen is de bedoeling minder evident, maar dat kan aan mij liggen. Wat ik een beetje mis, is dat je door een bepaalde vrijheid te nemen je jezelf ook een bepaalde beperking stelt. De keuze van een aantal  kunstenaars die zich de laatste jaren in verschillende disciplines uiten om door het te behandelen onderwerp te laten besluiten hoe dat verbeeld gaat worden komt hier niet aan de orde, het zou de tentoonstelling een mooi hedendaags perspectief geven. Dat neemt niet weg dat de tentoonstelling de moeite waard is om een keer de weg naar Delft te nemen, bij deze een indruk:

Jaap van der Ende

Jaap van der Ende

Rien Monshouwer

Rien Monshouwer

Gerco de Ruijter

Gerco de Ruijter

Eric Jan van de Geer

Philip Akkerman

Philip Akkerman

Een van de assemblages van Jos van Merendonk die bijzonder indirect basis zijn voor zijn nieuwe werk

Gracia Khouw (gecombineerd met jan Smejkal waarvan de foto’s niet goed waren met excuus)

Maarten Janssen

Maarten Janssen

Anjes Adriaansens

 

Thema, methode, keuzevrijheid is te zien tot en met 31 januari 2021 bij Galerie de Zaal, Koornmarkt 4 in Delft.