ARCO Madrid 2022

Na vorig jaar in juli te zijn georganiseerd werd dit jaar in februari weer een ARCO gehouden in Madrid. De ARCO is de prestigieuze Spaanse kunstbeurs die als onderdeel van de Semana de Arte de temperatuur van de kunsthandel in Spanje meet. Internationaal is het een beurs die ook  de Latijns-Amerikaanse cultuur in Europa toont en dat was ook dit keer het geval. Daarnaast waren de grote Spaanse galeries vertegenwoordigd en een aantal grote internationale galeries, alhoewel ik de indruk had dat die minder vertegenwoordigd waren dan eerdere keren dat ik ARCO bezocht.

De “materiele” schilders uit het verleden: Carlos Saura en Antonio Tapiès

en de meer design-achtige kunst van deze tijd.

De Spaanse kunst die getoond werd is òf heel materieel of gaat eerder richting design met veel felle kleuren en grappige beelden. Ook de meer hedendaagse kunst gaat hierop voort. Het surrealisme dat in de Spaanse cultuur ook altijd wel aanwezig is, zoals je in het Prado kunt zien, ben ik verrassend weinig tegen gekomen. Maar misschien is dit allemaal te kort door de bocht na een dag rond zwerven in de ruimtes van IFEMA waar de beurs wordt georganiseerd. Ik vond het verrassend dat er een aantal bijzonder goede Portugese presentaties te zien waren. Ik krijg regelmatig nieuwsbrieven uit Portugal waaruit ik opmaak dat de kunstwereld daar heel actief en inspirerend is en dat werd op deze editie van de ARCO zeker bevestigd.

Bij Bruno Murías – Jorge Queiroz: Untitled – 2018

Paula Rego: Girl with a Foetus – 2005

Bij Madragoa uit Lissabon: Renata Leotta: Il cielo nel mare, il mare nel cielo

idem

Opvallend is dat er veel maatschappelijke organisaties een presentatie verzorgen op de beurs. De media, verzekeringsmaatschappijen, El Corte Inglès (een groot warenhuis) en banken laten hier projecten zien waarmee ze zich profileren. Eerder was ik op een terrein van de Banco de Santander op bezoek, een bewaakt complex waarin een grote verzameling olijfbomen uit het hele mediterrane gebied en elders van soms wel tweeduizend jaar oud zijn geplant. Deze bank heeft een indrukwekkende kunstverzameling die ze in een particulier museum toont. Ze organiseren ook uitwisselingen met andere grote verzamelingen zoals bijvoorbeeld met de collectie Re Rebaudengo uit Turijn die ik zag toen ik er eerder was.

Bij El Paìs: Concha Jerez – Menús del Día

Een fotoproject bij El Mundo

En ook Allianz verzekeringen liet zich niet onbetuigd

Daarnaast werd mode getoond en er was een grote hoek met kunstenaarspublicaties die erg goed bezocht werd. Er was een hoek met solopresentaties van kunstenaars en was er een gedeelte met stands van regionale kunstcentra en instellingen waar plaatselijke kunstenaars werden geïntroduceerd. Kortom: een bijzonder brede en veelomvattende beurs die in de context van de Semana de Arte waarin diverse andere beurzen, galeriemanifestaties en grote museumtentoonstellingen plaats vinden een belangrijke plaats in neemt.

Mode bij de landelijke televisie!

De boekenbeurs!

Verder hierbij nog wat werk dat ik erg aantrekkelijk vond. Ik heb niet veel gemerkt van onderhandelingen waar ik eerder gewoon bij gesprekken stond waar over tonnen onderhandeld werd. In de persberichten werd wel zoals gebruikelijk enthousiast gedaan over vooral aankopen door instellingen. Maar vooral de grote galeries hebben goed aan verzamelaars verkocht. Voor de echte kunstliefhebber was het toch echter eerder een beurs van handel dan van verrassende werken.

Mijn favoriet: Dominique Gonzalez Foerster

En Arnulf Rainer

Miriam Cahn

Een Zuid-Amerikaan die me erg aan mijn EX-MÊKH compaan doet denken

De solo-presentatie van Marianna Simmett

Ulrich Rückriem

AA Bronson

Een wandkleed van Etel Adnan

mooi archaïsch werk van ?

Donald Judd

Bij Illy nieuwe ontwerpen van Mona Hatoum

Een modern antiquarische collectie

met o.a. werk van Man Ray

Ron Kitaj

Jessica Stockholder

Marcelo Viquez

Helaas juist overleden: Dan Graham, R.I.P.

Je moet maar durven!

Joseph Cornell

No sé

Stephan Balkenhol

ARCO 2022