Highlighting The Hague Contemporary Art Weekend 2020

FEATURE

Het komend weekend vindt de derde editie plaats van The Hague Contemporary Art Weekend. Deze keer niet aan het eind maar aan het begin van het culturele seizoen. Maar nog steeds gekoppeld aan de Graduation Show van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en bedoeld om de stad als podium voor hedendaagse kunst te ontsluiten. Met een programma van tentoonstellingen, talks, performances en tours. We lichten er op Jegens & Tevens enkele highlights voor je uit.

Behalve de reguliere partners zijn er ook enkele nieuwe deelnemers aan het Art Weekend waardoor de typische Haagse scene van pop-up en bottom-up initiatieven nu ook is vertegenwoordigd. Samen met de bekende musea, instellingen, galeries en de academie geeft het een globaal beeld van waar hedendaagse kunst te vinden is.

Koen Taselaar

Koen Taselaar @ Page Not Found

Bij Page Not Found is nieuw werk te zien van rastekenaar Koen Taselaar. Zijn publicaties waren al in de collectie van de boekwinkel van Page Not Found te vinden, maar nu wordt uitgepakt met een bredere kijk op zijn werk in ‘Opinionated Aquarium’, een tentoonstelling waarin ook wandtapijten, keramiek en illustraties aan bod komen. Maar natuurlijk is er ook een nieuwe riso-publicatie die Taselaar samen met studenten van HKU recentelijk tot stand bracht. En er is een live gesprek op zaterdag waarin de kunstenaar uitlegt hoe het allemaal tot stand komt. Een uitgelezen kans om toegang te krijgen tot de rijke oplossingsgerichte wereld van Taselaar.

Page Not Found > Boekhorststraat 126-128, Den Haag

Highlighting The Hague Contemporary Art Weekend 2020

Black women’s voices in white (art) spaces 

The Hague Contemporary Artist Talk @ Stroom Den Haag 

De Zimbabweaanse, Engelse en inmiddels ook Rotterdamse kunstenaar Sekai Makoni initieert gesprekken over Black Feminism. In haar podcast serie ‘Between Ourselves’ komen veel jonge vrouwen aan het woord die hun ervaringen als zwarte vrouw in Europa delen. Autobiografische verhalen vormen de leidraad voor de geprekken. Ook worden er verschillende rollen besproken. Tijdens het Art Weekend wordt de traditionele (en ook overdrachtelijk te interpreteren) ‘white cube’ ter discussie gesteld. Makoni spreekt met de jonge zwarte vrouwelijke kunstenaars Aya Koné en Shardenia Felicia (beiden KABK) en met cultureel ondernemer Nike Ayinla over de mogelijkheden en onmogelijkheden om zichtbaar te zijn binnen het (Haagse) kunstenveld. Wellicht een goede start van een lokaal gesprek over diversiteit en het uitwisselen van concrete ervaringen in een inclusieve multiculturele samenleving.

Stroom Den Haag > Hoge Wal 1-9, Den Haag

JOIN pieces by Thijs Beckers, Iris Ebel, Charlie Winkel, Timia Rugenbrink (photography Aldo Buscalferri)
JOIN pieces by Camiel Fortgens, CheongilRyu, Dewi Bekker, Elena Blazquez, Thijs Beckers, Timia Rugenbrink (photography Scheltens & Abbenes )

JOIN Collective Clothes @ Das Leben am Haverkamp

Het collectief Das Leben am Haverkamp presenteert de eerste tentoonstelling op haar nieuwe locatie aan de Stille Veerkade. JOIN Collective Clothes is een initiatief van Anouck Beckers en bestaat uit een kledingsysteem waarin iedereen een eigen bijdrage kan leveren. De kunstenaars/ontwerpers van Das Leben haken aan waarmee een collectieve praktijk ontstaat die kenmerkende is voor de groep. Kleding als sociaal proces en de start van een oneindig aantal mogelijkheden. Om te zien wat de rol en invloed van de bezoeker is op dit proces, moet je zelf even langs gaan.

Das Leben am Haverkamp > Stille Veerkade 19, Den Haag

Highlighting The Hague Contemporary Art Weekend 2020
Gabriele Dini

Gabriele Dini @ The Balcony

The Balcony is een 24/7 locatie die in elke route past. Tijdens het Art Weekend gebruikt de Italiaanse kunstenaar Gabriele Dini de vitrine en haar directe omgeving als archief, en de stad als archeologische onderzoeksruimte. Alles wat passeert in ruimte en tijd beschouwt hij als materiaal voor zijn werk. De vraag is hoe een selectie te maken en deze opnieuw te tonen in de gegeven situatie? En wat is het verschil tussen wat zich achter en voor het glas van de etalage bevindt? De tentoonstelling Avenir Avenir probeert zowel de bezoeker als de passant te prikkelen om over die vraag na te denken.

Bezoek of passeer The Balcony aan de Herenstraat 14 (tussen Plein en KABK).

Vroeger boven Heden
Haagse Heritage

W, HH & VBH @ Heden

Heden pakt uit met drie tentoonstellingen. Daarbij is nu ook de bovenruimte van het pand aan het programma toegevoegd. JW Kaldenbach en Amber Jansen maakten er een tijdscapsule waarin ze de geschiedenis van het pand boven Heden proberen te vangen. Het resultaat heet ‘Vroeger boven Heden’.

Ook voegt Heden een hoofdstuk toe aan de serie groepstentoonstellingen die onder de titel ‘Haagse Heritage’ jaarlijks worden geprogrammeerd. Met ook deze keer weer een interessante selectie kunstwerken van Haagse kunstenaars, van Philip Akkerman en Anne Forest tot aan Marijke de Wit en Auke de Vries.

De tentoonstelling ‘Wolpertinger’ is een samenwerking van Rik Laging, Thijs Jaeger en Joeri Woudstra die in een afgezonderde ruime proberen om onze hyper efficiëntieverslaafde samenleving vast te leggen. Met fysieke en digitale composities worden de onproductieve momenten in ons leven opnieuw geladen en van betekenis voorzien. Ter voorbereiding van deze tentoonstelling gingen de kunstenaars op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk tevergeefs op zoek naar het mythologische wezen ‘de wolpertinger’, waarmee de tentoonstelling ‘fantastische’ proporties heeft aangenomen. Ook voor bezoekers van het Art Weekend een omweg waard dus.

Heden > Denneweg 14a, Den Haag

Karel van Laere
WYSIWYG

Karel van Laere & WYSIWYG @ The Grey Space in the Middle 

In The Grey Space is ruimte voor video en performance. Bij Karel van Laere gaan deze twee media vaak in elkaar op, maar tijdens het Art Weekend ligt de focus op de uitvoering van het nieuwe werk ‘Casting’, een actuele sculpturale installatie waarvan het resultaat nog ongewis is. Een werk waarin de grenzen van het menselijk lichaam, social distancing en het recht op schone lucht allemaal een plaats krijgen.

Het videoprogramma in The Grey Space is in handen van WYSIWYG (What You See Is What You Get), Dit Haagse cinemaplatform experimenteert met filmprojecties en met het kijken naar film. In het programma ‘Screen reflection’ wordt werk getoond van Mark Prendergast en Jean-Baptist Castel. De presentatie is zowel van buitenaf als van binnenuit te bekijken.

The Grey Space in the Middle > Paviljoensgracht 20, Den Haag

Highlighting The Hague Contemporary Art Weekend 2020

The Hague Contemporary Art Weekend 2020 vindt plaats van donderdag 10 t/m zaterdag 12 september. Gebruik de blauwe festivalfolder als wegwijs en toegangskaart.