Oud & Nieuw & Central in Rotterdam

In september ging Art Central Rotterdam van start, de gezamenlijk initiatief van 10 galeries in de Rotterdamse binnenstad. Nu is het tijd voor de tweede editie, die tegelijkertijd dienst doet als nieuwjaarsreceptie van de deelnemende galeries. In de aanloop naar Art Central op zondag 12 januari bezoeken we alvast JOEY RAMONE en Frank Taal.

Oud & Nieuw & Central in Rotterdam
David Možný - OPEN SPACE I, 2019

David Možný @ JOEY RAMONE

Voor JOEY RAMONE is Art Central de afsluiting van de solotentoonstelling Together We Stay * Divided We Fall van de Tsjechische kunstenaar David Možný. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Nevan Contempo uit Praag, een tentoonstellingsruimte waarover we vorige maand ook hebben bericht in ons verslag van een studiereis naar Praag.

Oud & Nieuw & Central in Rotterdam

David Možný is geïnteresseerd in het manipuleren van lege ruimtes. Zowel in fysieke vorm als in hyperrealistische 3D video’s brengt Možný gedateerde interieurs tot leven. Bij JOEY RAMONE betreden we de galerieruimte door een andere deur dan gebruikelijk. We staan onmiddellijk in een doolhof bestaande uit luxaflex wanden. Onderweg passeren we een goedkope deur waarin ook een doolhof is uitgezaagd. Aan het eind van de ‘gang’ komen we in een wachtruimte waar een rij stoelen zigzaggend door de ruimte ‘beweegt’ en in de wand verdwijnt.

Oud & Nieuw & Central in Rotterdam
David Možný (video stills)
Oud & Nieuw & Central in Rotterdam

Na een tocht langs deze suggestieve sculpturen staan we uiteindelijk voor een panoramisch videobeeld verdeeld over drie schermen, waarin architectonische elementen van een gedateerde woonkamer in beweging zijn of worden doorboord door messcherpe penetraties van harde en zachte materialen. Een onheilspellende en tegelijkertijd prachtige afsluiting van een compacte maar desalniettemin indrukwekkende reis door de geest.

Marilou van Lierop @ Frank Taal

Bij galerie Frank Taal krijgen we een preview te zien van de solotentoonstelling ‘A blue cloud entering the frame’ van Marilou van Lierop. In haar werk lijkt de kunstenaar grip te willen krijgen op de massa, het volk, de menigte en het plebs.

Oud & Nieuw & Central in Rotterdam
Total Recall of Mundane Conversations

Tijdens het schrijven van dit stukje leven er ca. 7.756.852.648 mensen op aarde (zie ook Worldometer). En elke dag neemt de wereldpopulatie met ongeveer 250.000 mensen toe. Hoe kunnen wij mentaal grip krijgen op dergelijke grootheden? En hoe kunnen deze individuen samen een groep vormen of een gezamenlijk ervaring delen? Dat zijn de vragen die Van Lierop in haar overbevolkte schilderijen aan de orde lijkt te willen stellen. Zij stelt zich de wereld voor als een groot plein waarop we allemaal enigszins willekeurig ronddwalen. Soms treden we gezamenlijk op, maar de meesten weten ook niet precies wat ze er te zoeken hebben. Maar we doen gewoon mee. We lopen achter elkaar aan en hangen wat rond. En af toe zakken we even door de knieën, zoals te zien is in de video Total Recall of Mundane Conversations, een registratie van een carnavaleske bijeenkomst in Den Bosch.

Oud & Nieuw & Central in Rotterdam
China Painting, 2019 (detail)
Petrograd, 2019 (detail)
A Blue Cloud Entering the Frame, 2020 (detail)

De overwegend monochrome schilderijen van Van Lierop zijn eenvoudig qua beeld en compositie maar bevatten vele gedetailleerde scenes waarin van alles wordt ondernomen. In opvallend veel van deze scenes speelt de penis een belangrijke rol, waarmee de populatie op de schilderijen als één grote zaadlozing kan worden gezien.

En dan is dit nog maar één planeet. Het principe van vermenigvuldiging zet zich door in het sterrenstelsel. We moeten er niet aan denken als we daar straks ook nog leven gaan ontdekken.

Noord & West, 2019
Cosmos, 2019

Nog acht galeries te gaan. Want Atelier Herenplaats, Christian Ouwens, Cokkie Snoei, Contour Gallery, OMI, PHOEBUS Rotterdam, RAW Streetphoto Gallery en ZERP Galerie doen ook mee aan Art Central.

Gelukkig ligt Rotterdam precies in het midden van de wereld.