PiPe – Pictura Performance Festival

Een maand lang levende kunst bij Pictura in Dordrecht met performancekunst in al haar verschijningen. Van geconcentreerde theatrale acties, zogenaamde long-durationals en onopvallende interventies tot interactieve installaties, performance op bestelling en korte eenmalige experimenten. En op de zaterdagen een bont programma in een festivaleske ambiance. Het finaleweekend is zojuist afgelopen, maar gelukkig hebben we de foto’s nog. Hierbij een visueel overzicht van wat je mogelijk hebt gemist.

PiPe – Pictura Performance Festival
Het programma van 14 december (zonder Toine Horvers)

De laatste zaterdag begon meteen goed. Terwijl buiten de jaarlijkse kerstmarkt van Dordrecht werd afgelast wegens mogelijke storm, werd ‘Winden’ van het PiPe-programma gehaald wegens ziekte van kunstenaar Toine Horvers. Weer of geen weer, de publieke belangstelling was er niet minder om. Gedurende de dag was Pictura een levendige festivallocatie met een divers en enthousiast publiek dat wel tegen een stootje kan.

PiPe – Pictura Performance Festival
Toine Klaassen - breath breath breath breath breath breath breath breath breath breath breath breath

De foyer werd door Toine Klaassen benut voor een doorlopende performance in vier afleveringen. Onverstoorbaar perste hij elke zaterdag de kunstenaarslucht uit zijn longen met als resultaat een met luchtzakken gevulde vuilnisbelt van ledigheid: The Real Empty.

PiPe – Pictura Performance Festival
Topp & Dubio - The Words

In de grote zaal een performatieve audiovisuele totaalinstallatie van Topp & Dubio. Het resultaat van enkele dagen op locatie werken met de mogelijkheden die de karakteristieke ruimte biedt om woord en geluid in beweging en interactie om te zetten.

PiPe – Pictura Performance Festival
Steven Vinkenoog - Feedback Sonata No. 3

Steven Vinkenoog liet zijn oog (en oor) vallen op de kelder onder de grote zaal voor een do-it-yourself installatie met vijf trage maar gewillige elektrische gitaren met tremolo-effect in verschillende snelheden.

PiPe – Pictura Performance Festival
Nico Parlevliet

Nico Parlevliet deed, als gevolg van een bezoek aan China, een poging om het aanwezige publiek te verleiden om deel te nemen aan een onverstaanbaar repetitieve dialoog tussen twee megafoons.

j. 'Palias - ( k) (H) E.L.D.E.R. (S)

Archivaris Jos ‘Palias presenteerde een verzameling verzamelingen afkomstig uit een oude Dordtse woning. De stoffige overleveringen kregen bij Pictura een nieuw leven en afzonderlijke delen werden ter plekke opgewaardeerd middels rituele ambachtelijke handelingen.

Het online initiatief TheConceptBank maakte van de gelegenheid gebruik om haar digitale database van kunstenaarsperformances ook eens analoog te ontsluiten. Bezoekers konden in de hal een DIY-performance naar keuze printen om deze direct in de nabije omgeving van Pictura uit te voeren.

PiPe – Pictura Performance Festival

Katherin Wolkowickz keerde wekelijks naar Pictura terug voor verschillende onderbrekingen van haar kunstenaarspraktijk. Hier zien we haar even bijslapen in de grote zaal.

PiPe – Pictura Performance Festival
Banketje Van Reek Ten Bosch (foto: Manuela Porceddu)
PiPe – Pictura Performance Festival
Bas van der Kruk (foto: Manuela Porceddu)

En dan zijn er natuurlijk nog performances die we niet live hebben kunnen meemaken. Bij PiPe is een handige compacte catalogus uitgebracht waarin alle kunstenaars een eigen pagina hebben gekregen. In lijn met het actuele karakter van performancekunst ontbreekt het beeld. Bezoekers kunnen het zelf toevoegen door hun eigen foto’s te printen en in te plakken. Of door gebruik te maken van de geprepareerde printvellen die na elke weekend op de site van Pictura kant en klaar worden aangeboden.

PiPe – Pictura Performance Festival
Gerwin Luijendijk & Bernd Krauss (foto: Manuela Porceddu)
PiPe – Pictura Performance Festival
Jessica van Deursen (foto: Manuela Porceddu)
PiPe – Pictura Performance Festival
Jeroen Fransen & Johanna de Schipper (foto: Manuela Porceddu)
PiPe – Pictura Performance Festival
Jolanda Jansen - Paper Study #21_ Invisible space (foto: Manuela Porceddu)

PiPe / Pictura Performance Festival met Banketje Van Reek Ten Bosch, Jessica van Deursen, Jeroen Fransen & Johanna de Schipper, P.J Roggeband, Nina Hitz, Toine Horvers, Jolanda Jansen, Toine Klaassen, Uli Kürner, Frans van Lent, Gerwin Luijendijk & Bernd Krauss, j.Palias, Nico Parlevliet, Yvette Teeuwen, Topp & Dubio, ieke Trinks, Steven Vinkenoog, Fenneke Voorsluis, Kathrin Wolkowicz, The Youman en Bas van der Kruk.