Panamarenko (1940-2019) vliegt

Afgelopen zaterdag overleed Henri van Herwegen alias kunstenaar Panamerenko onverwachts op 79-jarige leeftijd. Een jaar voordat de grote overzichtstentoonstelling Around the World in 80 Years zou plaatsvinden bij Galerie Campo & Campo in het Antwerpse Berchem. In 2012 bracht het kunstenaarsduo Topp & Dubio een eerbetoon aan Panamarenko op het Haagse Malieveld. In het kader van het eeuwige leven van de kunstenaar hierbij een terugblik als herhommage.

Panamarenko (1940-2019) vliegt
Panamarenko - Das Flugzeug

Das Flugzeug bestaat uit een eenvoudige kartonnen binnendoos en een deksel die met elkaar verbonden zijn door een touwtje met de lengte van de vliegtuigschroef. Op de deksel is een foto geplakt van een jonge Panamarenko in uniform. Het werk werd in 1969 in een beperkte oplage vervaardigd en uitgegeven door Museum Mönchengladbach. Das Fleugzeug markeerde het begin van een levenslange studie naar en het verwezenlijken van de ambitie om te kunnen vliegen.
Op 8 september 2012 stelden Topp & Dubio hun eigen exemplaar tentoon op het Malieveld. Halverwege het 5 meter lange touwtje dat de uiteinden met elkaar verbond, hadden zij een vlieglabel gehangen van een eigen vlucht met Lufthansa van Singapore naar Amsterdam via Frankfurt. De tentoonstelling werd afgesloten met een borrel op en voor de aanwezige en afwezige kunstenaars.

Das Flugzeug @ Malieveld, Den Haag, 2012
Panamarenko (1940-2019) vliegt
met kunstenaarsborrel
Panamarenko (1940-2019) vliegt
...tijdens een eerdere Topp & Dubio studiereis naar het huis van Panamarenko in Michelbeke (met de gelijknamige garagedeur)

.