De noodzaak van elkaar en het gezamenlijke belang van kunst

Platform BK maakt zich sterk voor het gezamenlijk belang van de beeldende kunst en roept kunstenaars, curatoren, ontwerpers, schrijvers en kunstliefhebbers op om zich te verenigen. Al te lang worden kunstprofessionals tegen elkaar uitgespeeld en de sector verzwakt. Onder het motto ‘Wij hebben elkaar nodig’ probeert Platform BK het collectieve belang te vertegenwoordigen. Daarvoor is het noodzakelijk om in gewicht te groeien. Aangezien Jegens & Tevens net als Platform BK opkomt voor het collectieve belang van hedendaagse kunst, steunen wij de campagne van harte.

Platform BK:
Als lid maak jij het mogelijk dat Platform BK in actie komt wanneer kunst als een hobby wordt afgeschilderd door een lid van de tweede kamer, als de arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht wordt gesteld door het kabinet of als een gemeente een collectief huurcontract van een atelierpand opzegt. Al onze acties zorgen voor een betere waardering van de beeldende kunst en een sterkere positie van iedereen die binnen deze sector werkzaam is. Onze acties komen altijd voort uit de kennis en ervaringen van onze leden, evenals onderzoek over de rol van kunst in de samenleving. Ook zijn onze acties gericht op het versterken van de solidariteit en zelforganisatie in de beeldende kunst.

De noodzaak van elkaar en het gezamenlijke belang van kunst

Vanuit die houding is Platform BK een van de voorvechters van het kunstenaarshonorarium geweest en zijn we initiatiefnemers van de richtlijn. Het gesprek over eerlijke betaling hebben we ook breder getrokken door het mede ontwikkelen van de Fair Practice Code. Daarnaast maken we ons sterk voor betaalbare werk- en woonruimtes voor kunstenaars, met verschillende acties en landelijke campagnes zoals Geen Stad Zonder Kunst. Kortom, we werken hard aan het verbeteren van onze arbeidsomstandigheden en het verdedigen van bestaansrecht van kunst.

De noodzaak van elkaar en het gezamenlijke belang van kunst

Het ledenaantal groeit sinds de oprichting in 2012. Graag willen we nog een sprong maken en daarbij hebben we je hulp nodig! We willen groeien om ons in de kern te versterken. We merken dat onderwerpen blijven liggen omdat we onvoldoende menskracht hebben. Dus wil jij het mogelijk maken dat er een vervolg op de campagne Geen Stad Zonder Kunst #2, een onderzoek over de positie van de zelfstandige curator, een serie debatten over fossielvrije financiering van kunst, diversiteit op de kunstacademie of de relatie tussen kunst en democratie komt, word dan nu lid.

Klik hier om je in te schrijven als lid. Je bent al lid vanaf 4 euro per maand! En ben je beeldend kunstenaar, dan heb je mogelijk via Platform BK recht op een thuiskopievergoeding van Stichting Pictoright. Mocht er een onderwerp zijn waarvan jij denkt dat we die beslist moeten aansnijden, laat het dan vooral weten! Alle feedback wordt zeer gewaardeerd. Tot horens!

Met vriendelijke groet,

Joram Kraaijeveld, Maritt Kuipers & Michelle Schulkens (Platform BK)

De noodzaak van elkaar en het gezamenlijke belang van kunst