Materie/Materiaal @ Zaal Zuid kunstpodium

Materie/Materiaal @ Zaal Zuid kunstpodium

Zaal Zuid kunstpodium in Hengelo bestaat zo’n vijf jaar en programmeert twee keer per jaar een thematische groepstentoonstelling, met een aanvullend educatief programma. Daarnaast zijn er ook kortere exposities. Johan van der Veen is de tentoonstellingsmaker van Zaal Zuid. Hij kon mij vertellen dat hij vaak het erfgoed uit de directe omgeving combineert met hedendaagse kunst. Zo maakt hij gebruik van privécollecties uit de regio en Museum Hengelo. Ik bezocht de tentoonstelling ‘Materie < > Materiaal’ met werk van Monique Bosman, Viktoria Gudnadottir en Bram Kuypers.

Materie/Materiaal @ Zaal Zuid kunstpodium
Bram Kuypers

Als eerste viel mijn oog op een werk van Bram Kuypers, dat bestond uit op elkaar gestapelde blikjes, die hier ook functioneren als steunpilaar voor de tentoonstelling. Kuypers heeft na het bekijken van de ruimte dit werk bedacht. Voor de onbewerkte blikjes heeft hij een aantal groothandels moeten bellen. Het is een slimme manier om met een ruimte om te gaan !

Materie/Materiaal @ Zaal Zuid kunstpodium
Bram Kuypers

Een ander werk van Kuypers bestond uit een postpakket dat hij had verstuurd naar Zaal Zuid. In het pakketje had hij een recorder geplaatst dat de geluiden opnam die tijdens het transport plaatsvonden. Deze geluiden zijn nu in de tentoonstelling te beluisteren, wat je als bezoeker ook weer het gevoel geeft dat je aan het bespioneren bent. Hoe werd er met het pakketje omgegaan? En hoe praten de bezorgers over hun klanten ? Of hebben mensen er in gekeken omdat het wellicht een verdacht pakketje is?

Monique Bosman

Het werk van Monique Bosman heeft iets schilderachtigs. Toch zijn het geen schilderijen. Ze maakt gebruik van papier maché, dat ze tot een hele eigen techniek heeft weten te ontwikkelen. De kleuren zijn naturel met in het grote werk een lichte verftoets, waardoor je toch het idee krijgt het oog van een schilder te ontdekken.

Materie/Materiaal @ Zaal Zuid kunstpodium
Viktoria Gudnadottir

Viktoria Gudnadottir laat in deze tentoonstelling acht video’s zien. Het zijn rustgevende momenten van het natuurlandschap in IJsland. Het camerastandpunt verandert niet, de natuur is voortdurend in beweging. Kabbelend water, voorbijtrekkende wolken, door de wind dansend gras. Je kunt hier even tot je zelf komen. Misschien wel even uit de ruimte stappen. Weg uit Nederland.

Materie/Materiaal @ Zaal Zuid kunstpodium

De tentoonstelling Materie < > Materiaal is te zien tot en met 26 mei 2019 bij Zaal Zuid kunstpodium, Esrein 11 in Hengelo (open do – zo)

Zaal Zuid kunstpodium is onderdeel van Oyfo Kunst & Techniek, een samenwerking van musea en educatieve instellingen in Hengelo.