The House Where You Live Forever

Garage Rotterdam is een niet-commerciële tentoonstellingsruimte in Rotterdam waar vier keer per jaar een thematische tentoonstelling wordt gemaakt. Daarvoor worden internationaal curatoren aangetrokken die in de gelegenheid worden gesteld hun ideeën te tonen. Jasmijn Yarram, de nieuwe conservator van GEM, was ook curator bij Garage Rotterdam, waar ze de tentoonstelling Physical Fiction maakte.

De huidige tentoonstelling, “The House Where You Live Forever” werd gemaakt door de Braziliaanse curator Marina Coelho. Zij nodigde een aantal internationale kunstenaars uit om werk te laten zien met een visie op het lichaam. Die visie gaat hier alle kanten op. Was vroeger de schoonheid van het lichaam onderwerp van een kunstwerk of werd het gebruikt in performances, nu blijkt in deze tentoonstelling met hedendaagse kunstenaars dat men er op verschillende manieren mee werkt.

De werken van Piotr Lakomy spreken me het meest aan door het subtiele materiaalgebruik en het contrast tussen technologische elementen en een suggestie van de kwetsbaarheid van het menselijk lichaam.

Piotr Lakomy: Untitled

Piotr Lakomy: Untitled

Een poëtische visie ervaren we bij het werk van Vanessa Sahavi, die het lichaam van de grond wil houden. De titel van het werk geeft het een extra laag die meerdere beelden losmaakt in de verbeelding.

Vanessa Sahavi: The girl who kept walking on other people’s feet (holding substitute)

Een meer surrealistische visie toont Daniel Albuquerque met zijn dubbele tongen die naar binnen en naar buiten spreken. Ik vroeg me af waarom ze in een serie gepresenteerd worden, het doet denken aan paling die in de hete boter ligt te spartelen. Misschien is het een mooi beeld van het meningencircus dat tegenwoordig de in media wordt gehoord.

Daniel Albuquerque: Series of Janus

Daniel Albuquerque: Series of Janus

Heide Hinrichs: Informal under the roof of your mouth

De Duitse Heide Hinrichs vormt de ruimte tussen tong en gehemelte als sculptuur en legt die op met rasters geschilderde vellen. Daarachter staat een video met een soundtrack van ademhaling die ook de vorm van het gehemelte toont. Taal en geluid zijn onderwerp van dit werk dat als een alfabet op de vloer ligt.

The House Where You Live Forever is te zien tot en met 14 april bij Garage Rotterdam, Goudsewagenstraat 27, Rotterdam.

Open woensdag t/m zondag 12.30 tot 17.30 uur |