Kunstmuseum Den Haag, nieuwe naam verrassend onmodieus

Gemeentemuseum Den Haag heet vanaf oktober 2019 Kunstmuseum Den Haag. Na een jarenlange woordenwisseling heeft het museum de knoop doorgehakt. Er is gekozen voor duidelijkheid en een internationaal publiek. Of zoals directeur Benno Tempel het verwoordt: verrassend onmodieus.

Kunstmuseum Den Haag, nieuwe naam verrassend onmodieus
(beeld: Gemeentemuseum Den Haag)

Het museum startte in 1866 als Museum voor Moderne Kunst. Daarop volgde Museum van de Dienst voor Schone Kunst en weer later Haags Gemeentemuseum.

In 1998 werd dat Gemeentemuseum Den Haag. Maar deze naam is nog te onduidelijk volgens de huidige directeur Benno Tempel. “Mensen dachten dat we het archief waren van de gemeente, of een streekmuseum. Als je naar het buitenland gaat was de naam moeilijk uit te spreken. Dat leidde tot verwarring en daarom konden mensen ons moeilijk vinden.”

Er volgde een onderzoek waarin verschillende namen de revue passeerden. GEM, de naam waaronder het Gemeentemuseum in een aparte vleugel haar hedendaagse kunsttentoonstellingen programmeert, bleek ook geen optie. “Deze naam kwam er in het onderzoek slecht uit. Met GEM hadden we inderdaad voor een moderner imago gekozen. Maar wij zijn huiverig voor hipheid. We zijn liever verrassend onmodieus.” het werd ook geen Mondriaanmuseum of Berlagemuseum. Of Martha (Museum of Art The Hague). “Een naam waar je zo hard over moet nadenken dat het z’n doel voorbij schiet en na tien jaar waarschijnlijk ook weer op is.”

En dus werd het eenvoudigweg Kunstmuseum Den Haag. Naar Duits voorbeeld en internationaal geaccepteerd. Een opdracht voor ontwerpbureau KesselsKramer om de transitie vorm te geven.

The Ting Tings vieren de naamsverandering in Mondriaan outfit…