Billytown

Het nieuwe culturele seizoen komt langzaam op gang in Den Haag en in een tweede weekeinde met openingen laat Billytown drie presentaties zien in hun tijdelijke nieuwe locatie.

Billytown
Feiko Beckers: A disappointment you can rely on - 2017, materiaal voor een performance
Billytown
Alex Andropoulos: For Heightened Sensitivity and Contemplation - 2017

Die locatie, een oude school, is nog in de staat waarin die werd opgeleverd, aangezien voor komend jaar de ruimtes worden omgebouwd. De initiatiefnemers van Billytown zijn altijd erg energiek geweest in het naar hun hand zetten van de ruimtes die ze betrokken, maar in deze situatie laten ze de huidige toestand van het gebouw in hun voordeel werken. In een eerdere tentoonstelling van Bernice Nauta bleek dat al en ook nu vind ik de sfeer en de kleuren in het gebouw goed meewerken.

Johnny Theodorus Wiekhart: Op de grond: Bloated Purple Circle - 2017 en op de muur: Bloated Yellow Circle - 2017
Johnny Theodorus Wiekhart: Bloated Red Rectangle - 2017

Misschien dat de gymzaal wat rommelig oogt, maar dat kan ook te maken hebben met het inrichten van het tweede deel van “Vignette: And the Hippos Were Boiled In Their Tanks”, een groepsexpositie met nogal divers werk.

Bijzonder fijn vind ik daarin het werk van Johnny Wiekhart, vers afgestudeerd aan de HKU, maar wat dat te maken heeft met het werk van Lucassen? Misschien is het werk van Robin Heyker hierin de verbindende schakel: dat is erg abstract, maar ook speels, gebaseerd op allerhande goocheltrucs.

Billytown
Het werk van Reinier Lucassen, vlnr: Enige voordelen van succesvol cultureel ondernemerschap - 2016, Bekentenissen van Zeno, de laatste aspirant roker - 2010 Begin van een onbestemd geluid - 2004-2005
Billytown
Robin Heyker komt juist terug uit China waar hij tentoonstelde: RWH - 2017
Robin Heyker: Levitating Dollarbill - 2017
Robin Heyker: Shell Game - 2017

In het trappenhuis en in de klaslokalen op de eerste verdieping is in de serie “The Kitchen” een tentoonstelling ingericht met werk onder de naam Howling Dog. Er is werk te zien van Sid Young (Debby Young en Katarina Sidorova), Harriet Morley en Alex Birch. Aangezien een krantje met de naam Howling Dog bij de tentoonstelling kon worden mee genomen dacht ik dat het over een collectief onder die naam ging en ik weet het nog steeds niet zeker eerlijk gezegd.

Hoe dan ook, de tentoonstelling is wat minimalistisch en vooral het werk van Katarina Sidorova is prominent aanwezig. Onder de ondertitel “I’ve seen it all, so you don’t have to” laat zij een aantal in pastelkleuren geschilderde vormen zien die waarschijnlijk op een persoonlijk onderwerp betrekking hebben. Je zou kunnen zeggen dat de kunstenaar het werk al gezien heeft en dat de kijker er rustig aan voorbij kan gaan, of dat de kijker rustig aan het onderwerp voorbij kan gaan waar het werk betrekking op heeft. Het intrigeert wel en het werk is ook goed.

Billytown
Op de muur het werk van Harriet Rose Morley: Flatpack # 1 (Remnants), wat is haar rol in dit geheel? Daarvoor Debbie Young: Stockholm Syndrome - 2017, hier klinkt dus het gehuil van een hond.
Billytown
Katarina Sidorova: The Crib (I've seen it all, so you don't have to) - 2017 met daarachter NO NO NO NO - 2017

De kunstenaar die onder de naam Sid Young werkt, Debbie Young, heeft totaal ander werk. Onder de naam Stockholm Syndrome laat zij honden zien, een wand met getekende honden (mooie tekeningen overigens) en een installatie met een hondenkop die blaffende geluiden voortbrengt. Ik ben geneigd de werken van de twee kunstenaars samen te brengen om verband te zoeken, maar ik kom er niet helemaal uit. Het blijft bij vergaande speculaties. De naamsverwarring helpt daar niet bij, maar misschien is dat wel zo bedoeld evenals de onduidelijkheid over de Howling Dog. Dat zou wel een mooie gelaagdheid aan het geheel geven.

Billytown
Twee heren uit Den Haag bespreken de situatie
Katarina Sidorova: Mobile ( I've seen it all so you don't have to) - 2017
Katarina Sidorova: Tools (I've seen it all so you don't have to) - 2017

Tot slot is nog een soloproject te zien onder de naam “Rank” van Bea McMahon, een vrij onbegrijpelijke video in de achterste ruimte en kleine sculptuurtjes/keramische vormen en papieren vouwsels die mooi bij elkaar passen.

De keramische vormen worden mooi in context gebracht
En worden dan heel esthetisch

En dan is dit ook gewoon heel goed werk van Bea McMahon

Zaterdag 30 september vinden er performances in Billytown plaats.

16:30 gaan de deuren open

17:00 performance van Feiko Beckers

17:50 performance kunstenaars Dina, Egypte.

Meer info? Klik hier